Składniki na 4 słoiczki: - 1,1 kg wiśni, - limonka, - laska wanilii, - 500 g cukru żelującego 2:1, - 4 słoiki Przygotowanie: Wiśnie umyć, wypestkować. Kilogram wiśni włożyć do wysokiego garnka. Limonkę umyć i obrać skórkę tak, aby powstała długa spirala. Limonkę przekroić i wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać rdzeń. Sok, skórkę z limonki, rdzeń i resztę laski wanilii dodać do wiśni i wymieszać z cukrem żelującym. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze co najmniej 3 minuty. Wyjąć skórkę z limonki i laskę wanilii. Konfiturę natychmiast nakładać do słoików. Słoiki zakręcić i postawić do góry dnem na ok. 5 minut. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal