Dżem z marchwi z migdałami
Oryginalny dżem.
- 10 dag migdałów,
- 5 dag marchwi,
- 400 ml nie klarowanego soku z jabłek,
- 2 cytryny,
- 50 dag cukru,
- kawałek imbiru,
- 1 opakowanie "Żelfixu"
Przygotowanie:
Migdały sparz wrzątkiem i chwilę je w nim potrzymaj. Odcedź i schłodź w zimnej wodzie. Obierz ze skóry. Odstaw, aby obeschła. Marchew oczyść, obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Cytryny sparz, obierz, z miąższu wyciśnij sok. Skórkę i sok z cytryny oraz cukier wymieszaj z marchwią. Obierz imbir, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do mieszanki marchwiowo-cytrynowej, dolej sok z jabłek. Gotuj 5 minut. Powstałą masę zmiksuj mikserem, wymieszaj z "Żelfixem". Gotuj jeszcze 5 minut. Zmiel migdały, wsyp do dżemu i wszystko razem wymieszaj. Dżem przełóż do słoików. Natychmiast zakręć, ustaw do góry dnem.
Czas przygotowania: 45 minut.