Dzięki temu trikowi banany będą dłużej świeże. Nie każdy o nim wie

Banany to owoce, które bardzo szybko dojrzewają. Już kilka dni po zakupieniu mogą pojawić się na nich ciemniejsze plamki. Jak temu zapobiec? Istnieje prosty sposób na spowolnienie procesu dojrzewania bananów.

Rozerwij kiść i owiń łodygi. Efekt gwarantowany!
Rozerwij kiść i owiń łodygi. Efekt gwarantowany! 123RF/PICSEL

Banany to owoce, które dojrzewają wyjątkowo szybko. Wszystko za sprawą etylenu, a więc  bezbarwnego i bezwonnego hormonu roślinnego, który przyśpiesza dojrzewanie owoców i kwiatów. Wytwarzają go nie tylko banany, ale  również awokado, pomidory czy na przykład morele. To właśnie etylen sprawia, że skórki pokrywają się brązowymi plamkami. Co zrobić, aby przedłużyć żywotność bananów? Jak się okazuje, pewien prosty trik sprawia, że etylen wytwarza się znacznie wolniej.

Banany będą dłużej świeże. Wystarczy kawałek folii

Chociaż etylen wytwarzany jest przez całą roślinę, zdecydowanie najbardziej intensywnie produkują go łodygi bananów. Co zatem  zrobić,  aby owoce dłużej zachowały świeżość? Wystarczy,  że po zakupieniu kiści bananów owiniemy wystające łodygi folią aluminiową. To sprawi,  że etylen będzie ulatniał się znacznie wolniej.

Banany to owoce, które bardzo szybko dojrzewają. Jak spowolnić ten proces?
Banany to owoce, które bardzo szybko dojrzewają. Jak spowolnić ten proces? 123RF/PICSEL

Warto przed owinięciem łodygi folią, rozdzielić banany. Naukowcy są zdania, że pojedyncze owoce dojrzewają wolniej niż całe kiście.

Etylen to gaz. Działa wiec nie tylko na owoc, który go produkuje, lecz także na egzemplarze, które znajdują się w bliskim sąsiedztwie. Warto więc nie przechowywać w tym samym miejscu owoców, które wytwarzają etylen. Rozdzielając je sprawimy, że dojrzeją znacznie wolniej.

Jeśli zatem podczas tych samych zakupów zaopatrzyliśmy się w banany i awokado, umieśćmy je w bezpieczniej odległości, by dłużej cieszyć się ich świeżością.

Czy banany można przechowywać w lodówce?

Zawinięcie łodygi banana sprawi, że będziemy mogli kontrolować czas, w jakim dojrzewa. Czy umieszczając kiść w lodówce również wydłużymy proces dojrzewania bananów?

Jak się okazuje, zimna temperatura może zahamować rozwój owocu niemal całkowicie. A zatem: jeśli do lodówki włożymy niedojrzałe, zielone banany, najprawdopodobniej już nigdy - nawet po ponownym ogrzaniu w temperaturze pokojowej - nie dojrzeją. Nie oznacza to jednak, że owoce zachowają swój smak i konsystencję na zawsze. Po kilku dniach najprawdopodobniej wyschną, a zaraz potem sczernieją.

Jeśli do lodówki włożymy niedojrzałe, zielone banany, najprawdopodobniej już nigdy nie dojrzeją
Jeśli do lodówki włożymy niedojrzałe, zielone banany, najprawdopodobniej już nigdy nie dojrzeją123RF/PICSEL

***

Przeczytaj również: 

Zobacz również:  

"Family Food Fight. Kulinarne historie Piotra Gąsowskiego": Rodzina BazarnikówPOLSAT GO
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas