Reklama

Reklama

Dzięki temu trikowi banany będą dłużej świeże. Nie każdy o nim wie

Banany to owoce, które bardzo szybko dojrzewają. Już kilka dni po zakupieniu mogą pojawić się na nich ciemniejsze plamki. Jak temu zapobiec? Istnieje prosty sposób na spowolnienie procesu dojrzewania bananów.

Banany to owoce, które dojrzewają wyjątkowo szybko. Wszystko za sprawą etylenu, a więc  bezbarwnego i bezwonnego hormonu roślinnego, który przyśpiesza dojrzewanie owoców i kwiatów. Wytwarzają go nie tylko banany, ale  również awokado, pomidory czy na przykład morele. To właśnie etylen sprawia, że skórki pokrywają się brązowymi plamkami. Co zrobić, aby przedłużyć żywotność bananów? Jak się okazuje, pewien prosty trik sprawia, że etylen wytwarza się znacznie wolniej.        

Banany będą dłużej świeże. Wystarczy kawałek folii

Chociaż etylen wytwarzany jest przez całą roślinę, zdecydowanie najbardziej intensywnie produkują go łodygi bananów. Co zatem  zrobić,  aby owoce dłużej zachowały świeżość? Wystarczy,  że po zakupieniu kiści bananów owiniemy wystające łodygi folią aluminiową. To sprawi,  że etylen będzie ulatniał się znacznie wolniej.

Reklama

Warto przed owinięciem łodygi folią, rozdzielić banany. Naukowcy są zdania, że pojedyncze owoce dojrzewają wolniej niż całe kiście.

Etylen to gaz. Działa wiec nie tylko na owoc, który go produkuje, lecz także na egzemplarze, które znajdują się w bliskim sąsiedztwie. Warto więc nie przechowywać w tym samym miejscu owoców, które wytwarzają etylen. Rozdzielając je sprawimy, że dojrzeją znacznie wolniej. 

Jeśli zatem podczas tych samych zakupów zaopatrzyliśmy się w banany i awokado, umieśćmy je w bezpieczniej odległości, by dłużej cieszyć się ich świeżością.

Czy banany można przechowywać w lodówce?

Zawinięcie łodygi banana sprawi, że będziemy mogli kontrolować czas, w jakim dojrzewa. Czy umieszczając kiść w lodówce również wydłużymy proces dojrzewania bananów?

Jak się okazuje, zimna temperatura może zahamować rozwój owocu niemal całkowicie. A zatem: jeśli do lodówki włożymy niedojrzałe, zielone banany, najprawdopodobniej już nigdy - nawet po ponownym ogrzaniu w temperaturze pokojowej - nie dojrzeją. Nie oznacza to jednak, że owoce zachowają swój smak i konsystencję na zawsze. Po kilku dniach najprawdopodobniej wyschną, a zaraz potem sczernieją.  


***

Przeczytaj również: 

Najgorsze, co możesz zrobić z paznokciami. Te stylizacje szokują!

Agnieszka Woźniak-Starak kocha czarne stylizacje! Nie ona jedyna!

Maja Hyży chce już ślub! Tylko jej partner odwleka...?!

Zobacz również:  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje