Reklama

Reklama

Dzwonka karpia w migdałach

Karp wigilijny to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Co powiecie na taką wersję?

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 cały karp (około 1,5 kg)
  • 2 cebule
  • 2 cytryny
  • 10 dag śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 dag płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • natka

Sposób przygotowania:

1. Sprawionego karpia umyj, osusz, pokrój na dzwonka, posyp solą oraz pieprzem. Cebule obierz, pokrój w talarki. Przełóż nimi dzwonka ryby. Obłóż plastrami z jednej cytryny. Odstaw na 3 godz.

Reklama

2. Śliwki zalej wodą. Odstaw do namoczenia. Mąkę wymieszaj w głębokim talerzu z bułką tartą. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj 3 łyżki oleju. Dzwonka karpia wyjmij z lodówki, usuń z nich plastry cytryny oraz krążki cebuli.

3. Rybę obtaczaj w mące z bułką tartą. Układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niezbyt dużym ogniu, na złoty kolor. Zdejmij z patelni.

4. Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzuć krążki cebuli. Smaż na rumiany kolor. Dzwonka karpia ułóż na półmisku razem z cebulą. Udekoruj plastrami drugiej cytryny i natką, osączonymi śliwkami oraz zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Dowiedz się więcej na temat: karp

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje