Dzwonka karpia w migdałach
Karp wigilijny to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Co powiecie na taką wersję?
Sposób przygotowania:
1. Sprawionego karpia umyj, osusz, pokrój na dzwonka, posyp solą oraz pieprzem. Cebule obierz, pokrój w talarki. Przełóż nimi dzwonka ryby. Obłóż plastrami z jednej cytryny. Odstaw na 3 godz.
2. Śliwki zalej wodą. Odstaw do namoczenia. Mąkę wymieszaj w głębokim talerzu z bułką tartą. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj 3 łyżki oleju. Dzwonka karpia wyjmij z lodówki, usuń z nich plastry cytryny oraz krążki cebuli.
3. Rybę obtaczaj w mące z bułką tartą. Układaj na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niezbyt dużym ogniu, na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
4. Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzuć krążki cebuli. Smaż na rumiany kolor. Dzwonka karpia ułóż na półmisku razem z cebulą. Udekoruj plastrami drugiej cytryny i natką, osączonymi śliwkami oraz zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.