Efektowne łódeczki

Oto przepis na oryginalne danie. Papryki można podać z sosem ziołowym (jogurt z majonezem plus ulubione świeże zioła) lub czosnkowym.

Te papryki smakują doskonale
Te papryki smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 2 żółte papryki (najlepiej podłużne)
  • 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 słoiczek cebulek w zalewie octowej
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki jogurtu

1. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Jedną pokroić w kostkę, z drugiej przygotować cztery podłużne łódeczki.

2. Z cebulek odlać zalewę. Ziemniaki obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Składniki wymieszać razem z drobno pokrojoną papryką. Zieleninę poszatkować i dodać do sałatki. Posolić, popieprzyć. Nałożyć do łódeczek.

3. W osobnej miseczce wymieszać majonez, chrzan i jogurt naturalny. Sos podawać osobno.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas