Efektowne łódeczki
Oto przepis na oryginalne danie. Papryki można podać z sosem ziołowym (jogurt z majonezem plus ulubione świeże zioła) lub czosnkowym.
Składniki na 4 porcje:
- 2 żółte papryki (najlepiej podłużne)
- 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 słoiczek cebulek w zalewie octowej
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki jogurtu
1. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Jedną pokroić w kostkę, z drugiej przygotować cztery podłużne łódeczki.
2. Z cebulek odlać zalewę. Ziemniaki obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Składniki wymieszać razem z drobno pokrojoną papryką. Zieleninę poszatkować i dodać do sałatki. Posolić, popieprzyć. Nałożyć do łódeczek.
3. W osobnej miseczce wymieszać majonez, chrzan i jogurt naturalny. Sos podawać osobno.