Reklama

Reklama

Efektowne muffinki

Znajdź swój ulubiony smak!

Kukurydziane gniazdka

Składniki:

  • 4 dag kostki do pieczenia np. Kasia
  • 8 dag cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta

Na gniazdka:

  • 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia
  • 5 dag miodu
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 18 łyżek płatków kukurydzianych
  • cukrowe jajeczka do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

1. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi foremkami. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Dodaj zapach waniliowy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Szybko wymieszaj składniki mikserem.

2. Ciasto nałóż do wgłębień w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 20 minut.

3. Upieczone muffinki delikatnie wyjmij i odłóż do wystudzenia. Przygotuj gniazdka: Kostkę do pieczenia Kasia stop razem z miodem i cukrem. Zdejmij z ognia i wymieszaj z kakao i płatkami. Masę nałóż łyżką na babeczki. Uformuj gniazdka. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem do gniazdek włóż cukrowe jajeczka.

Kremowe rozetki:

Składniki:

  • 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia
  • 8 dag cukru
  • 2 jajka
  • 11 dag mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta
  • 3 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia Ekstra Maślany Smak
  • 3 dag ciemnej czekolady deserowej
  • 10 dag cukru
  • kolorowe cukierki groszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi foremkami. Gorzką czekoladę stop. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wbij jajka. Dodaj zapach waniliowy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Dodaj czekoladę. Szybko wymieszaj składniki mikserem.

2. Ciasto nałóż do wgłębień w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 20 minut.

3. Upieczone muffinki wyjmij, wystudź. Przygotuj rozetki: czekoladę deserową stop. Kostkę do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak utrzyj z cukrem. Połącz z czekoladą. Krem przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij zgrabne rozetki na każdą babeczkę. Ciastka udekoruj kolorowymi groszkami.

Kokosowe baranki

Składniki:

  • 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia
  • 8 dag cukru 
  • 2 jajka
  • 11 dag mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta
  • 12 dag wiórków kokosowych 
  • Na baranki: 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia Ekstra Maślany Smak
  • 4 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag cukru
  • migdały w czekoladzie
  • cukrowe pianki
  • trochę białej czekolady

Przygotowanie:

1. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi foremkami. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Kolejno wbij jajka. Dodaj zapach waniliowy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Dodaj wiórki kokosowe.Wymieszaj składniki mikserem.

2. Ciasto nałóż do wgłębień w formie do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.175°C. Ciastka piecz ok. 20 minut.

3. Upieczone muffinki delikatnie wyjmij i odłóż do wystudzenia.

4. Przygotuj baranki: czekoladę stop w kąpieli wodnej. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Połącz z czekoladą. Porcje kremu nałóż na babeczki. Obłóż piankami. Z migdałów zrób główki baranków. Udekoruj stopioną białą czekoladą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje