Efektowne muffinki
Znajdź swój ulubiony smak!
Kukurydziane gniazdka
Składniki:
- 4 dag kostki do pieczenia np. Kasia
- 8 dag cukru
- 2 jajka
- 10 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta
Na gniazdka:
- 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia
- 5 dag miodu
- 5 dag cukru
- 2 łyżki kakao
- 18 łyżek płatków kukurydzianych
- cukrowe jajeczka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi foremkami. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Dodaj zapach waniliowy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Szybko wymieszaj składniki mikserem.
2. Ciasto nałóż do wgłębień w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 20 minut.
3. Upieczone muffinki delikatnie wyjmij i odłóż do wystudzenia. Przygotuj gniazdka: Kostkę do pieczenia Kasia stop razem z miodem i cukrem. Zdejmij z ognia i wymieszaj z kakao i płatkami. Masę nałóż łyżką na babeczki. Uformuj gniazdka. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem do gniazdek włóż cukrowe jajeczka.
Kremowe rozetki:
Składniki:
- 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia
- 8 dag cukru
- 2 jajka
- 11 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta
- 3 dag gorzkiej czekolady
- 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia Ekstra Maślany Smak
- 3 dag ciemnej czekolady deserowej
- 10 dag cukru
- kolorowe cukierki groszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi foremkami. Gorzką czekoladę stop. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wbij jajka. Dodaj zapach waniliowy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Dodaj czekoladę. Szybko wymieszaj składniki mikserem.
2. Ciasto nałóż do wgłębień w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 20 minut.
3. Upieczone muffinki wyjmij, wystudź. Przygotuj rozetki: czekoladę deserową stop. Kostkę do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak utrzyj z cukrem. Połącz z czekoladą. Krem przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij zgrabne rozetki na każdą babeczkę. Ciastka udekoruj kolorowymi groszkami.
Kokosowe baranki
Składniki:
- 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia
- 8 dag cukru
- 2 jajka
- 11 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta
- 12 dag wiórków kokosowych
- Na baranki: 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia Ekstra Maślany Smak
- 4 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag cukru
- migdały w czekoladzie
- cukrowe pianki
- trochę białej czekolady
Przygotowanie:
1. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi foremkami. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Kolejno wbij jajka. Dodaj zapach waniliowy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Dodaj wiórki kokosowe.Wymieszaj składniki mikserem.
2. Ciasto nałóż do wgłębień w formie do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.175°C. Ciastka piecz ok. 20 minut.
3. Upieczone muffinki delikatnie wyjmij i odłóż do wystudzenia.
4. Przygotuj baranki: czekoladę stop w kąpieli wodnej. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Połącz z czekoladą. Porcje kremu nałóż na babeczki. Obłóż piankami. Z migdałów zrób główki baranków. Udekoruj stopioną białą czekoladą.