Egoztyczny z masą na maślance
Idealny dla wielbicieli kokosa i ananasa, ale pozostali smakosze też powinni być zachwyceni połączeniem lekkiego ciasta i tropikalnych smaków.
Składniki na 12 porcji:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 20 dag cukru
- 20 dag mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag wiórków kokosowych
- 6 łyżeczek żelatyny
- 40 dag maślanki
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 małe świeże ananasy
- Do dekoracji: kawałeczki miąższu kokosa i chipsy kokosowe
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij mikserem na sztywno. Domieszaj 10 dag cukru (dodawaj go małymi porcjami). Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz 5 dag wiórków kokosowych. Ciasto wymieszaj łyżką. Następnie rozsmaruj je na blasze (24 x 24 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 20 minut. Od razu po upieczeniu przełóż na ściereczkę, usuń papier i pozostaw tak do wystudzenia.
2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw na kilka minut, by spęczniała. Ananasy obierz, wytnij twarde środki. Miąższ pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze na mus. Śmietanę ubij na sztywno z pozostałym cukrem, delikatnie połącz z maślanką.
3. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty. Kilka łyżek wody podgrzej, rozpuść w niej żelatynę. Masę maślankową wymieszaj z 2/3 rozpuszczonej żelatyny. Do tężejącego kremu wrzuć wiórki i przełóż nimi biszkopty. Mus ananasowy połącz z resztą żelatyny. Masę rozsmaruj na wierzchu tortu. Schładzaj go przez 2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekoruj ciasto kawałeczkami miąższu oraz lekko zrumienionymi chipsami kokosowymi.
Czas przygotowania: ok. 50 minut, chłodzenie ok. 2 godzin; 1 porcja 340 kcal