Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

Ten owoc o słodko-kwaskowym smaku dobrze komponuje się nie tylko z deserami. Warto odkryć także jego pyszne połączenie z drobiem, warzywami, a nawet... rybą!

Kiwi sprawdzi się świetnie nie tylko w deserach
Kiwi sprawdzi się świetnie nie tylko w deserach123RF/PICSEL

Wieże z kremem serowym i kiwi

Składniki: ●6 jajek ●20 dag mąki ●15 dag cukru kryształu ●8 sztuk kiwi ●100 ml śmietany kremówki ●25 dag miękkiego twarogu ●cukier puder do smaku ●16 małych owoców do dekoracji (np. owoców miechunki)

Przepis: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru kryształu. Białko i resztę cukru ubij na pianę. Ostrożnie połącz obie masy z mąką. Ciasto rozłóż w natłuszczonej blaszce i upiecz w piekarniku (180°C, ok. 10-15 min). Następnie ostudź i małą foremką wytnij z ciasta kółka. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Umyj owoce do dekoracji. Kremówkę ubij, dodaj twarożek, cukier puder i wymieszaj na gładki krem. Umieść go w szprycy i wyciskaj na krążki ciasta. Na kremie kładź plasterki kiwi, na nie ponownie wyciskaj krem, kładź ciasto i kiwi. Ozdób i zepnij szpadkami.

Kolorowa sałatka

Składniki:  ●główka sałaty zielonej lub lodowej ●2 pomidory ●czerwona papryka ●3 kiwi ●słoiczek czarnych hiszpańskich oliwek bez pestek ●4 duże plastry (lub 8 mniejszych) szynki konserwowej lub gotowanej; jeśli wolisz, wędlinę możesz także zastąpić cienkimi płatami wędzonego łososia ●olej rzepakowy do skropienia gotowej sałatki ●sól, pieprz

Przepis: Liście sałaty starannie umyj, a następnie osusz (otrząśnij z wody lub odwiruj). Osuszone liście porwij na mniejsze kawałki. Pomidory, paprykę dokładnie umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Oba warzywa pokrój na niezbyt małe kawałki. Wszystkie wspomniane składniki dokładnie wymieszaj, skrop olejem rzepakowym i odstaw.

Kiwi umyj i cienko obierz. Następnie pokrój w plasterki. Oliwki osącz z zalewy. Kiwi i oliwki dodaj do sałatki, następnie całość lekko oprósz pieprzem (ewentualnie także lekko osól). Sałatkę nałóż na talerze lub do salaterek. Na koniec na każdej porcji umieść fantazyjnie ułożone plasterki szynki konserwowej lub gotowanej, albo łososia. Jeśli wybrałaś łososia, dodatkowo skrop go sokiem wyciśniętym z cytryny.

Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa (dobrze będą smakowały do niej także pełnoziarniste tosty). Jeśli lubisz, możesz zamiast oleju dodać do niej dressing z ulubionymi ziołami.

Tarta orzechowa z sosem z kiwi

Składniki: Na ciasto: ●1,5 szklanki mąki ●10 dag masła (pół kostki) ●2 łyżeczki cukru ●żółtko; na masę orzechową: ●1,5 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów) ●pół szklanki miodu ●pół szklanki brązowego cukru ●2 jajka ●czubata łyżka masła; na sos owocowy: ●6 kiwi ●cukier waniliowy

Przepis: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło oraz cukier, posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtko oraz 1-2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię, po czym włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzegi wyłożonej pergaminem formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem (ew. przykryj pergaminem i obciąż ziarenkami fasoli). Piecz przez około 15 minut w temperaturze 210°C.

Zrób masę: masło stop. W miseczce starannie wymieszaj orzechy z miodem, cukrem oraz jajkami. Dodaj stopione masło. Tak przygotowaną masę wylej na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Następnie piecz przez około 45 minut. Zrób sos: kiwi obierz, a następnie owoce potnij na cząstki. Przełóż do malaksera. Dosyp cukier waniliowy. Miksuj je kilka sekund na najwyższych obrotach, aż powstanie sos z kawałkami owoców. Sos podawaj jako dodatek do ciasta.

Sorbet z kiwi

Składniki:  60 dag kiwi ●szklanka cukru ●50 ml likieru miętowego lub pomarańczowego ●2 białka ●pół łyżeczki soku cytrynowego ●300 ml wody ●owoc kiwi obrany i pokrojony w cienkie plasterki oraz kilka listków mięty lub melisy do dekoracji

Przepis: Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Garnek postaw na ogniu, wodę doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i mieszając, gotuj przez około 5 minut, aż od momentu rozpuszczenia się cukru. Gotowy syrop przestudź. Białka schłodź w lodówce. Kiwi cieniutko obierz ze skórki. Owoce następnie opłucz, pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż do malaksera. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach. Następnie mus z kiwi przełóż na gęste sitko, po czym przetrzyj, dociskając łyżką.

Przetarty mus z kiwi połącz z przygotowanym wcześniej, schłodzonym syropem. Wlej likier miętowy, wymieszaj. Białka wyjmij z lodówki. Wymieszaj je z sokiem z cytryny (zamiast soku możesz dodać odrobinę octu). Ubij mikserem na sztywną, lśniącą pianę. Pianę z białek dodaj do musu. Masę sorbetową przelej następnie do metalowej formy. Wstaw ją do zamrażalnika i przez 3 godziny zamrażaj, mieszając masę co pół godz. Następnie sorbet zamrażaj przez całą noc. Gotowy sorbet nałóż do pucharków. Przed podaniem udekoruj go plasterkami kiwi oraz listkami mięty.

Pstrąg na plasterkach kiwi

Składniki:  5-6 owoców kiwi ●30 dag wędzonego pstrąga ●20 dag roszponki ●świeżo zmielony pieprz ●kilka wąsów szczypiorku ●2 łyżki lekkiego majonezu ●cytryna ●4 rzodkiewki lub duża garść kiełków rzodkiewek ●2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis:  Wędzonego pstrąga pokrój na mniejsze kawałki (jeśli trzeba, starannie usuń wszystkie ości). Umyj i osusz rzodkiewki, osusz i posiekaj w cienkie paski (jeśli wybrałaś kiełki rzodkiewki, umyj je na sicie i osusz). Pokrój wąsy szczypiorku na trzy części. Umyj roszponkę, a następnie całkowicie ją osusz. Zrób dressing: energicznie wymieszaj lekki majonez z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Obierz kiwi i pokrój je w cienkie plasterki. Następnie ułóż je dekoracyjnie na talerzykach.

Delikatnie wymieszaj pokrojonego pstrąga z rzodkiewką (lub z jej kiełkami), roszponką oraz szczypiorkiem. Dopraw. Całość połącz dressingiem majonezowym. Powstałą sałatkę ułóż dekoracyjnie na plasterkach kiwi i od razu podawaj. Jako dodatek do sałatki z pstrągiem na plasterkach kiwi możesz serwować białe pieczywo lub lekko podpieczone tosty. Do potrawy możesz także przygotować inny dressing, np. ziołowy, orzechowy albo z nutą cytrynową. Możesz również zamiast dressingu dodać do sałatki wyłącznie oliwę z oliwek, a całość doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Zapiekanka z kurczakiem i kiwi

Składniki: ●8 podłużnych bułek ●6 kiwi ●pierś kurczaka ●olej ●puszka mleczka kokosowego ●duża śmietana 30 proc. ●2 jajka ●8 dag masła ●3 łyżeczki cukru ●6 łyżek rodzynek ●owoce (jabłka, winogrona, ew. brzoskwinie z puszki) ●sól, papryka ●listki mięty

Przepis: Bułki (najlepiej wczorajsze) pokrój na cienkie plasterki. Kiwi obierz, a następnie pokrój. Winogrona umyj, osusz. Pokrój na połówki. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Jeśli chcesz dodać także brzoskwinie, osącz je z zalewy i pokrój (kilka owoców odłóż do dekoracji). Rodzynki namocz. Pierś kurczaka umyj, a następnie oprósz słodką papryką i minimalnie posól. Obsmaż na odrobinie oleju (możesz użyć pergaminowej torebki do smażenia, kurczak nie wyschnie). Następnie zdejmij mięso z patelni (ew. zdejmij z niego torebkę), ostudź i pokrój na plasterki.

Formę do pieczenia lub brytfankę natłuść. Wyłóż dno warstwą kromek z bułek. Na kromkach ułóż plasterki kiwi, jabłek ew. brzoskwiń oraz kawałki kurczaka. Posyp rodzynkami. Na nich połóż znowu kromki. Powtarzaj, aż do wyczerpania wspomnianych surowców (na wierzchu umieść warstwę kromek i pokryj wiórkami masła). Wymieszaj mleczko kokosowe, żółtka, śmietanę, cukier i ubite białko. Rozłóż na wierzchu dania i piecz (180°C) ok. 20 min. Zapiekankę podaj ubraną owocami oraz listkami mięty.

Lekki sernik z owocami

Składniki:  Na ciasto (bez pieczenia): ●20 dag herbatników ●2 łyżki płynnego miodu ●10 dag masła; wypełnienie: 50 dag serka na sernik ●5 dag cukru z owoców (fruktozy) ●2 listki żelatyny ●budyń morelowy ●morele z puszki ●4 kiwi ●galaretka

Przepis: Herbatniki drobno pokrusz i połącz z miodem oraz masłem. Następnie masą wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm. Dwa kiwi obierz, pokrój w ćwiartki i rozłóż je na herbatnikowym spodzie. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i poczekaj, aż napęcznieje. Dodaj 50 ml syropu z moreli i doprowadź prawie do wrzenia. Następnie gorącą substancję dodaj do sera i wymieszaj z cukrem owocowym. Masą serową wypełnij tortownicę, dodając też kilka pokrojonych moreli. Tortownicę umieść w lodówce, aby sernik nieco stężał. Po ok. 30 min wyjmij i pokryj warstwą budyniu, przygotowanego wg przepisu na opakowaniu i ponownie wstaw do lodówki.

Pozostałe kiwi obierz, pokrój w plasterki, lekko obsmaż na patelni, aby owoc się delikatnie "ściął" i rozłóż na powierzchni ciasta. Dodaj także osączone, całe połówki moreli. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją producenta i gdy zacznie tężeć, po łyżce wylewaj ją na wierzch sernika (galaretka nie musi całkiem pokrywać owoców, wystarczy, że powstanie na cieście błyszcząca warstwa). Sernik wstaw do lodówki na ok. 2 godz. Po wyjęciu ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy i pokrój sernik.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas