Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

Dziś pak choi (czyt. pak czoj), nazywana też pakczoj lub bok choy (czytaj bok czoj) uprawiana jest w całej Azji, Europie i Ameryce. Jest to odmiana białej kapusty właściwej.

Reklama

Jak kupować i przechowywać

Świeżą kupisz w markecie (cena 4 zł/2 szt.). Jeśli jest młoda, rozety mają do 20 cm długości i przypominają cykorię. Z tą różnicą, że końcówki liści powinny być ciemnozielone, barwy szpinaku. Nie mogą być pożółkłe i nie powinny mieć plam. Starsze pak choi mają długość do 60 cm i im są większe, tym bardziej przypominają z wyglądu dobrze nam znaną boćwinę.

Przechowujemy (bez mycia) w foliowej perforowanej torebce w lodówce ok. 2-3 tygodni.

Jak jeść

Surowe liście i łodyżki mają lekko gorzkawy, a jednocześnie słodki smak. Można je jeść na surowo jak sałatę. Są też smaczną przegryzką między posiłkami.

Pojedyncze listki odrywamy od głąba lub odcinamy piętkę i rozdzielamy liście. Myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym. Im kapusta jest starsza, tym posmak goryczki jest intensywniejszy.

Zdaniem Chińczyków najsmaczniejsza jest podgotowana lekko na parze lub krótko i szybko obsmażona na oleju (przez ok. minutę). Francuzi najbardziej chwalą sobie zapiekanie młodej pak choi obranej z zewnętrznych liści w całości pod beszamelem (należy ją sparzyć w całości i zapiekać zalaną sosem - 15 min w 180 st.).

Kapusta podczas obróbki termicznej kurczy się jak szpinak. Jedna mała główka to porcja dla jednej osoby. Dlatego do smażenia czy pieczenia lepiej wybierać duże główki, a do jedzenia na surowo - małe.

Pak choi można jeść na ciepło jako zieloną jarzynę do mięs i ryb (np. zamiast szpinaku czy jarmużu) oraz jako składnik zup.

Właściwości zdrowotne

100 g (mała główka) kapusty pak choi pokrywa:

190 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która poprawia stan skóry i paznokci.

50 proc. dziennej dawki potasu, który wzmacnia kości i reguluje prawidłową krzepliwość krwi.

60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która w połączeniu z witaminami z grupy B, kwasami omega-S i alfa-linolenowych pomaga zwalczać infekcje.

Pak choi w ogrodzie 

Możesz zasadzić kapustę w ogrodzie lub w skrzynkach na balkonie. Lubi miejsca osłonięte. Wysiewa się ją z nasion (2,50 zł/ torebka) wprost do gruntu w lipcu, a zbiera po 4-6 tyg. Można zbierać do października, bo dobrze rośnie w temp. 13-16 st. 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje