100-letni lekarz jada to każdego dnia. Jak tarcza chroni organizm przed nowotworami
Czym jest pak choi i w czym tkwi sekret tego warzywa? Chińczycy jedzą je na potęgę i uważają, że dzięki temu mogą przez długie lata cieszyć się zdrowiem. Ostatnimi laty pak choi zyskuje też coraz więcej zwolenników w Polsce. Co można przygotować z tego warzywa i dlaczego jest tak wyjątkowe?
Pak choi to znana już od 1500 lat odmiana kapusty - warzywa z rodziny krzyżowych. Jest odpowiednikiem "pekińskiej", a w przeciwieństwie do klasycznej białej kapusty nie tworzy główek - składa się z podłużnych, kruchych i soczyście zielonych liści. Ponadto jest delikatna w smaku, nie trzeba jej zbyt długo gotować - wystarczy samo obsmażenie lub też zblanszowanie.
Czytaj również: Kapusta kiszona na ciepło - doskonały dodatek do obiadu
Kapusta pak choi pochodzi z Chin, jednak w Europie ostatnimi czasy staje się coraz bardziej popularna i chętnie wykorzystywana do potraw. Poza tym, że jest pyszna i niskokaloryczna, ma też sporo właściwości zdrowotnych. Chińczycy uważają, że regularne jej spożywanie sprzyja zdrowiu i długowieczności. Pak choi to skarbnica:
- witamin: A, E, C, K
- witamin z grupy B
- wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy fosforu
Ponadto kapusta pak choi:
- doskonale wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy
- wspiera prawidłową kondycję skóry i paznokci
- jest źródłem błonnika, a więc reguluje pracę jelit
- wspomaga metabolizm, zaleca się jej jedzenie osobom dbającym o linię
Pak choi to bez wątpienia wyjątkowe warzywo, bogate w silne antyoksydanty, które mogą hamować rozwój lub zmniejszać stany zapalne w organizmie. Tym samym regularne jej jedzenie minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów, a jak twierdzą niektórzy, przyczynić się może również do dłuższego życia.
Takiego zdania jest m.in. dr Howard Tucker - najstarszy neurolog na świecie, 100-latek będący aktywnym zawodowo. On i jego 90-letnia żona - również lekarka, nie stronią od zielonych warzyw, a kapusta pak choi gra pierwsze skrzypce w ich codziennym jadłospisie.
Dr Tucker, który znalazł się w Księdze Rekordów Guinnesa, jest pewien, że to, co może człowiekowi zapewnić długowieczność, to przede wszystkim zdrowa dieta.
Zobacz też: 10 niesamowitych właściwości zdrowotnych kapusty
Korzyści, jakie przynosi jedzenie kapusty pak choi, są nieocenione. Główną jednak jej zaletą, dzięki której chroni ludzki organizm przed szkodliwymi toksycznymi związkami, jest fakt, że warzywo to zawiera jeden składnik o silnym działaniu antyrakowym. Chodzi o sulforafan.
Udowodniono to dzięki badaniom opublikowanym na łamach "Aging-US" . Dr Ingrid Herr z Uniwersytetu w Heidelbergu podał, że jedzenie kapusty pak choi nie tylko może chronić przed zachorowaniem na nowotwory, ale również wpłynąć korzystnie na długość życia. Sulforafan w niej zawarty niweluje bowiem stany zapalne i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Badacze podali też kilka innych korzyści zdrowotnych, które przynosi spożywanie kapusty pak choi:
- za sprawą kwercetyny zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych - nie tylko nowotworów, ale także chorób serca, miażdżycy czy cukrzycy typu 2
- wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi
- wzmacnia odporność organizmu
Z kapusty pak choi można przygotować smaczną surówkę, sprawdzi się też jako dodatek do głównego dania, ale także przystawka czy kolacja na ciepło. Przyrządza się z niej również pyszne i aromatyczne zupy. Pak choi można więc jeść zarówno na surowo (w tym przypadku warto wcześniej sparzyć ją gorącą wodą), ale również w formie duszonej, gotowanej czy smażonej.
Tak jak w przypadku innych odmian kapusty, na początku trzeba odciąć głąb i uwolnić liście. Następnie należy je umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Tak przygotowaną kapustę możemy następnie wykorzystać do dowolnej potrawy.
1. Z kapusty usunąć głąb, przekroić na 3 części.
2. Cebule pokroić w drobną kostkę.
3. Czosnek i chilli pokroić w plasterki.
4. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać pak choi, sos sojowy, syrop, czosnek, chili i imbir. Smażyć około 3 minuty.
5. Podawać jako dodatek do obiadu.