100-letni lekarz jada to każdego dnia. Jak tarcza chroni organizm przed nowotworami

Pak choi to jedno z najzdrowszych na świecie warzyw
Pak choi to jedno z najzdrowszych na świecie warzywGetty Images

Co to jest pak choi?

Pak choi - właściwości

Kapusta pak choi
Kapusta pak choi123RF/PICSEL
  • witamin: A, E, C, K
  • witamin z grupy B
  • wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy fosforu
  • doskonale wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy
  • wspiera prawidłową kondycję skóry i paznokci
  • jest źródłem błonnika, a więc reguluje pracę jelit
  • wspomaga metabolizm, zaleca się jej jedzenie osobom dbającym o linię

Pak choi jada najstarszy neurolog na świecie. Twierdzi, że zawdzięcza jej zdrowie

Przeciwnowotworowe działanie kapusty pak choi

Pak choi zawiera silnie działający, antynowotworowy związek - sulforafan
Pak choi zawiera silnie działający, antynowotworowy związek - sulforafan 123RF/PICSEL
  • za sprawą kwercetyny zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych - nie tylko nowotworów, ale także chorób serca, miażdżycy czy cukrzycy typu 2 
  • wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi
  • wzmacnia odporność organizmu 

Co można zrobić z kapusty pak choi? Czy pak choi można jeść na surowo?

Pak choi świetnie sprawdzi się jako składnik zup, sałatek, surówek czy dań na ciepło
Pak choi świetnie sprawdzi się jako składnik zup, sałatek, surówek czy dań na ciepło123RF/PICSEL

Jak przyrządzić kapustę pak choi?

Surówka z pak choi do obiadu - przepis

Składniki

  • kapusta pak choi - 3 sztuki
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir w proszku - pół łyżeczki
  • pół ostrej papryczki chilli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu