Egzotyczny krem marchewkowy
Sycąca zupa - sposób na marchewkę.
Składniki:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku, sól
- 50 dag marchewki
- 2 łyżki masła
- kawałek korzenia imbiru (1-2 cm)
- 10 dag groszku cukrowego
- 20 dag mleczka kokosowego
- sos sojowy, tabasco, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Marchewkę oczyść, opłucz. 10 dag odłóż, resztę pokrój w kostkę.
2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła. Przesmaż cebulę z czosnkiem i pokrojoną marchewką. Wlej 3/4 l wody. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj 20 min.
3. W tym czasie obierz imbir. Groszek cukrowy oczyść, odetnij końcówki. Imbir, strąki groszku i pozostałą marchewkę pokrój w cienkie słupki.
4. Rozgrzej resztę masła. Wrzuć pokrojone w słupki warzywa. Smaż, mieszając, kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Zupę połącz z mleczkiem kokosowym, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz sosem tabasco. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp chrupiącymi warzywami w słupkach. Osobno podaj sos sojowy.