Zapomniany przepis wraca do łask. Wzmacniająca zupa przysłuży się wątrobie

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dlaczego warto jeść zupę z pokrzywy?
Dlaczego warto jeść zupę z pokrzywy?123RF/PICSEL

Drogocenny chwast, czyli właściwości zupy z pokrzywy

zupa z pokrzywy
Wiosna to idealna pora, by powrócić do przepisu na zupę ze świeżej pokrzywy123RF/PICSEL

Kiedy i gdzie zbierać pokrzywę na zupę?

Przepis na zupę z pokrzywy

  • pełne sito młodych listków pokrzywy
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • sok wyciśnięty z ¼ cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  1. Pokrzywę dokładnie opłucz i pokrój na drobne kawałki.
  2. Posiekaj cebulę, następnie zeszklij w głębokim rondlu.
  3. Do cebuli wlej bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Gotuj przez 15-20 minut.
  4. Dodaj pokrzywę i gotuj jeszcze przez 5-7 minut.
  5. Po wyłączeniu kuchenki dodaj sok z cytryny i przyprawy, następnie zmiksuj na gładki krem. Każdą porcję po nałożeniu na talerz udekoruj łyżką jogurtu.
„Ewa gotuje”: Wiosenna zupa cytrynowaPolsat