Zapomniany przepis wraca do łask. Wzmacniająca zupa przysłuży się wątrobie
Trend powrotów do tradycyjnych i regionalnych potraw sprawia, że coraz częściej sięgamy do nieco już zakurzonych i zapomnianych przepisów. Do tego grona zaliczyć można zupę z pokrzywy, która skutecznie przypomina smaki przeszłości. To doskonały przykład na to, jak czerpać inspirację z kuchni ludowej, jednocześnie dbając o swoje zdrowie. Uznawana za uciążliwy chwast roślina jest bowiem źródłem wielu cennych dla organizmu substancji.

Spis treści:
Drogocenny chwast, czyli właściwości zupy z pokrzywy
Jako inwazyjna roślina przez ogrodników uznawana jest za uciążliwy chwast. Nasi przodkowie widzieli w tym jednak zaletę - łatwa dostępność sprawiła, że zaczęli eksperymentować z nią kulinarnie, dostrzegano również liczne walory zdrowotne związane z jej spożywaniem. Co kryje się w pokrzywie?
Stanowi prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Obfituje w witaminy A, C, K oraz z grupy B, a także żelazo, wapń, magnez i potas. Regularne spożywanie zupy z pokrzywy staje się więc sposobem na wsparcie odporności oraz układu kostnego.
Roślina posiada naturalne właściwości przeciwzapalne. Sprzyja trawieniu i detoksykacji organizmu. Składniki zawarte w pokrzywie pobudzają pracę wątroby. Dzięki obecności antyoksydantów zupa z pokrzywy może pomagać także w utrzymaniu zdrowej i promiennej skóry, jednocześnie przyspieszając procesy gojenia się drobnych urazów i ułatwiając zwalczanie trądziku.

Kiedy i gdzie zbierać pokrzywę na zupę?
Zupa ze świeżej pokrzywy to danie typowo sezonowe. Zbiory należy odpowiednio zaplanować, by skorzystać z pełni właściwości tej swojskiej rośliny. Najlepszym okresem na zbieranie pokrzywy jest wiosna - od kwietnia do maja. Istotne jest, by zdążyć przed okresem kwitnienia. Pora dnia również ma znaczenie. Zaleca się wybierać wczesny poranek. Właśnie wtedy jest najbardziej wartościowa. Warto pamiętać, że najcenniejszym surowcem są młode, nieduże listki.
Zwróć uwagę także na lokalizację. Pokrzywę zbieraj z dala od dróg i terenów przemysłowych, aby uniknąć zanieczyszczeń. Pamiętaj o używaniu rękawic ochronnych - unikniesz poparzeń i dokuczliwych bąbli.
Zobacz również:
Przepis na zupę z pokrzywy
Oto przysmak, który przywołuje wspomnienia z czasów, kiedy domowe posiłki przygotowywano z lokalnych, naturalnych produktów. Podpowiadamy, jak zrobić zupę z pokrzywy. Podane proporcje przewidziane są na cztery porcje.
Składniki:
- pełne sito młodych listków pokrzywy
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sok wyciśnięty z ¼ cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pokrzywę dokładnie opłucz i pokrój na drobne kawałki.
- Posiekaj cebulę, następnie zeszklij w głębokim rondlu.
- Do cebuli wlej bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Gotuj przez 15-20 minut.
- Dodaj pokrzywę i gotuj jeszcze przez 5-7 minut.
- Po wyłączeniu kuchenki dodaj sok z cytryny i przyprawy, następnie zmiksuj na gładki krem. Każdą porcję po nałożeniu na talerz udekoruj łyżką jogurtu.