Reklama

Reklama

​Eklery truskawkowe z kremem z mascarpone

Pyszny letni deser.

Składniki:

Reklama

  • 1/8 l mleka
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 200 g truskawek
  • 250 g mascarpone
  • 200 g chudego twarożku
  • 75 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opakowanie Śnieżki
  • 100 g śmietany
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mleko, 1/8 l wody, sól i masło zagotować w rondelku. Wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów. Ciasto przełożyć do miski, natychmiast dodać jajko i wyrabiać za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 5-10 minut. Kolejno dodawać pozostałe jajka. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (15 mm). 10-cio centymetrowe paski ciasta wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piec ok. 25 minut (na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą).

Truskawki pokroić w kostkę. 75 g truskawek odważyć i zmiksować. Mascarpone, twarożek, zmiksowane truskawki, cukier, cukier waniliowy i pól opakowania Śnieżki wyrobić za pomocą robota kuchennego. Śmietanę ubić z pozostałą Śnieżką i wmieszać do kremu. Eklery poprzekrawać. Pozostałe truskawki wmieszać do kremu. Krem nakładać do eklerów.


Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje