Ekspresowe pączki z piekarnika. Pełnia smaku bez ociekania tłuszczem

Pączki z piekarnika mają mniej kalorii od smażonych na tłuszczu
Pączki z piekarnika mają mniej kalorii od smażonych na tłuszczu123RF/PICSEL

Słodkości na tłusty czwartek

Zobacz również:

    Pączki bez smażenia - co powinno znaleźć się na liście zakupów?

    Pączki bez smażenia
    Pączki bez smażenia123RF/PICSEL
    • 20 g świeżych drożdży
    • 1/3 szklanki cukru
    • 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
    • 2,5 szklanki mąki
    • 2-3 łyżki roztopionego masła
    • 1 duże jajko
    • szczypta soli
    • marmolada różana do nadziewania
    • cukier puder do posypania

    Jak upiec pączki w piekarniku?

    1. Przygotowanie pączków zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miski wrzucamy drożdże oraz łyżkę cukru i 200 g mąki, a następnie dokładnie razem rozcieramy.
    2. Dodajemy odrobinę mleka i mieszamy do połączenia się składników. Gotowa mieszanka powinna przypominać w konsystencji gęstą śmietanę. Pozostawiamy ją do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    3. Do dużego naczynia przesiewamy mąką, dodajemy cukier oraz sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i mleko, a także wbijamy jedno jajko. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą specjalnego haka w robocie kuchennym.
    4. Wstępnie wyrobione ciasto wzbogacamy o roztopione masło, a następnie wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od rąk lub haka. Zostawiamy je do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
    5. Kiedy odpowiednio wyrośnie, przechodzimy do kolejnego kroku. Blat lub stolnicę wysypujemy mąką, a ciasto delikatnie wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
    6. Za pomocą szklanki wycinamy koła, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy je na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia.
    7. Po tym czasie pieczemy je w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 10 minut. Złocisty kolor będzie oznaczał, że są już gotowe. Wyciągamy je do wystudzenia, a następnie za pomocą szprycy nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
    Czym można zastąpić cukier?Interia DIYInteria DIY