Ekspresowe pączki z piekarnika. Pełnia smaku bez ociekania tłuszczem

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
332
Udostępnij
Pączki z piekarnika mają mniej kalorii od smażonych na tłuszczu
Pączki z piekarnika mają mniej kalorii od smażonych na tłuszczu123RF/PICSEL

Słodkości na tłusty czwartek

Pączki bez smażenia - co powinno znaleźć się na liście zakupów?

Pączki bez smażenia
Pączki bez smażenia123RF/PICSEL
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • marmolada różana do nadziewania
  • cukier puder do posypania

Jak upiec pączki w piekarniku?

  1. Przygotowanie pączków zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miski wrzucamy drożdże oraz łyżkę cukru i 200 g mąki, a następnie dokładnie razem rozcieramy.
  2. Dodajemy odrobinę mleka i mieszamy do połączenia się składników. Gotowa mieszanka powinna przypominać w konsystencji gęstą śmietanę. Pozostawiamy ją do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  3. Do dużego naczynia przesiewamy mąką, dodajemy cukier oraz sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i mleko, a także wbijamy jedno jajko. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą specjalnego haka w robocie kuchennym.
  4. Wstępnie wyrobione ciasto wzbogacamy o roztopione masło, a następnie wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od rąk lub haka. Zostawiamy je do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  5. Kiedy odpowiednio wyrośnie, przechodzimy do kolejnego kroku. Blat lub stolnicę wysypujemy mąką, a ciasto delikatnie wałkujemy na grubość ok. 2 cm.
  6. Za pomocą szklanki wycinamy koła, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy je na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie pieczemy je w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 10 minut. Złocisty kolor będzie oznaczał, że są już gotowe. Wyciągamy je do wystudzenia, a następnie za pomocą szprycy nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Czym można zastąpić cukier?
      Czym można zastąpić cukier?Interia DIYInteria DIY
      Przejdź na