Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy

Zdjęcie sernika pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Historia przeplatana przepisami" (Wydawnictwo WAM)
Zdjęcie sernika pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Historia przeplatana przepisami" (Wydawnictwo WAM)Artur BarbarowskiEast News

Jak upiec idealny sernik?

Sernik to deser, któremu trudno się oprzeć
Sernik to deser, któremu trudno się oprzeć123RF/PICSEL

Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji

  • 10 dag margaryny,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 10 dag mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1,5 kg białego sera (zmielonego),
  • 12 jaj,
  • 30 dag margaryny,
  • 40-45 dag cukru kryształu,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru),
  • ½ litra mleka,
  • 20 dag rodzynek.

Pieczenie sernika krok po kroku

  • W celu przygotowania ciasta energicznie ucieraj margarynę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Czas na masę serową. Dwa opakowania budyniu ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie chwyć za jajka, by oddzielić biała od żółtek. Rodzynki sparz wrzątkiem.
  • Margarynę ucieraj z cukrem, powoli dodając po jednym żółtku.
  • Twaróg wymieszaj z jednym suchym budyniem. Dodaj do margaryny wraz z ugotowanymi wcześniej budyniami.
  • Wymieszaj dokładnie i dodaj rodzynki.
  • Białka ubij na sztywną pianę i dorzuć do masy na samym końcu.
Sernik z prawdziwymi kwiatamiInteria KulinariaInteria Kulinaria