Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy

Jak zrobić dobry sernik, który uświetni domowe posiedzenia przy stole? Nie da się ukryć, że jest to deser, który w polskich kulinariach zajmuje szczególne miejsce. Jadamy go chętnie podczas świąt, ale z apetytem raczymy się nim także bez specjalnej okazji. Przedstawiamy przepis na sernik siostry Anastazji, który przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tradycyjnych łakoci.

Zdjęcie sernika pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Historia przeplatana przepisami" (Wydawnictwo WAM)
Zdjęcie sernika pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Historia przeplatana przepisami" (Wydawnictwo WAM)Artur BarbarowskiEast News

Jak upiec idealny sernik?

Równomiernie wyrośnięty, puszysty i wolny od wszelkich grudek - taki powinien być idealny sernik. Testowałeś już różne receptury, ale wciąż poszukujesz sprawdzonego przepisu? Skorzystaj z pomysłu siostry Anastazji. Proste instrukcje przygotowania i znakomite efekty - z tego właśnie słynie. Jej potrawy i desery są doskonale znane wszystkim miłośnikom gotowania i pieczenia. Skorzystaj z jej doświadczenia, by upiec sernik, który nie opada, a do tego zniewala smakiem.

Sernik to deser, któremu trudno się oprzeć
Sernik to deser, któremu trudno się oprzeć123RF/PICSEL

Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji

Receptura, którą prezentujemy, pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Historia przeplatana przepisami", która ukazała się nakładem Wydawnictwa WAM. Jesteśmy przekonani, że znajdzie stałe miejsce w notatniku kuchennym każdego miłośnika tradycyjnych słodkości.

Ciasto - lista składników:

  • 10 dag margaryny,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 10 dag mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 1,5 kg białego sera (zmielonego),
  • 12 jaj,
  • 30 dag margaryny,
  • 40-45 dag cukru kryształu,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru),
  • ½ litra mleka,
  • 20 dag rodzynek.

Pieczenie sernika krok po kroku

Gdy wszystkie produkty mamy już pod ręką, czas przejść do działania. Dowiedz się, jak przygotować smaczny sernik od podstaw. Dobrym nawykiem w kuchni jest zapoznanie się z całym przepisem jeszcze przez rozpoczęciem pracy. W ten sposób odpowiednio rozplanujesz kolejne czynności.

  • W celu przygotowania ciasta energicznie ucieraj margarynę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Czas na masę serową. Dwa opakowania budyniu ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie chwyć za jajka, by oddzielić biała od żółtek. Rodzynki sparz wrzątkiem.
  • Margarynę ucieraj z cukrem, powoli dodając po jednym żółtku.
  • Twaróg wymieszaj z jednym suchym budyniem. Dodaj do margaryny wraz z ugotowanymi wcześniej budyniami.
  • Wymieszaj dokładnie i dodaj rodzynki.
  • Białka ubij na sztywną pianę i dorzuć do masy na samym końcu.

Przygotowanie do pieczenia: Dno blaszki wyłóż ciastem, następnie równomiernie rozprowadź masę serową. Sernik z przepisu siostry Anastazji piecz w temperaturze 180°C przez godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Sernik z prawdziwymi kwiatamiInteria Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas