Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy
Jak zrobić dobry sernik, który uświetni domowe posiedzenia przy stole? Nie da się ukryć, że jest to deser, który w polskich kulinariach zajmuje szczególne miejsce. Jadamy go chętnie podczas świąt, ale z apetytem raczymy się nim także bez specjalnej okazji. Przedstawiamy przepis na sernik siostry Anastazji, który przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tradycyjnych łakoci.
Spis treści:
Jak upiec idealny sernik?
Równomiernie wyrośnięty, puszysty i wolny od wszelkich grudek - taki powinien być idealny sernik. Testowałeś już różne receptury, ale wciąż poszukujesz sprawdzonego przepisu? Skorzystaj z pomysłu siostry Anastazji. Proste instrukcje przygotowania i znakomite efekty - z tego właśnie słynie. Jej potrawy i desery są doskonale znane wszystkim miłośnikom gotowania i pieczenia. Skorzystaj z jej doświadczenia, by upiec sernik, który nie opada, a do tego zniewala smakiem.
To cię zainteresuje: Zostają po nim tylko okruszki. Ten placek ze śliwkami to mercedes wśród ciast
Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji
Receptura, którą prezentujemy, pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Historia przeplatana przepisami", która ukazała się nakładem Wydawnictwa WAM. Jesteśmy przekonani, że znajdzie stałe miejsce w notatniku kuchennym każdego miłośnika tradycyjnych słodkości.
Ciasto - lista składników:
- 10 dag margaryny,
- 10 dag cukru pudru,
- 10 dag mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 1,5 kg białego sera (zmielonego),
- 12 jaj,
- 30 dag margaryny,
- 40-45 dag cukru kryształu,
- 3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru),
- ½ litra mleka,
- 20 dag rodzynek.
Pieczenie sernika krok po kroku
Gdy wszystkie produkty mamy już pod ręką, czas przejść do działania. Dowiedz się, jak przygotować smaczny sernik od podstaw. Dobrym nawykiem w kuchni jest zapoznanie się z całym przepisem jeszcze przez rozpoczęciem pracy. W ten sposób odpowiednio rozplanujesz kolejne czynności.
- W celu przygotowania ciasta energicznie ucieraj margarynę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Czas na masę serową. Dwa opakowania budyniu ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie chwyć za jajka, by oddzielić biała od żółtek. Rodzynki sparz wrzątkiem.
- Margarynę ucieraj z cukrem, powoli dodając po jednym żółtku.
- Twaróg wymieszaj z jednym suchym budyniem. Dodaj do margaryny wraz z ugotowanymi wcześniej budyniami.
- Wymieszaj dokładnie i dodaj rodzynki.
- Białka ubij na sztywną pianę i dorzuć do masy na samym końcu.
Przygotowanie do pieczenia: Dno blaszki wyłóż ciastem, następnie równomiernie rozprowadź masę serową. Sernik z przepisu siostry Anastazji piecz w temperaturze 180°C przez godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Polecamy: