Ekspresowe tosty ze śliwką kalifornijską i ricottą
Ser ricotta mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy pieprzem i solą.
Składniki:
- 6 cienkich kromek lekko czerstwego pieczywa
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200g sera ricotta
- 1 garść śliwek kalifornijskich
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Ser ricotta mieszamy z posiekaną natką, doprawiamy pieprzem i solą. Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym ząbkiem czosnku. Całość mieszamy z olejem tak, aby powstał gęsty sos. Kromki obkrawamy ze skórki, następnie siekamy śliwki w plasterki, układamy na kromce i dociskamy drugą kromką tak, aby śliwki stały się nadzieniem kanapki. Tak przygotowany tost układamy na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dociskamy rondlem, aby spód tostu równomiernie się zarumienił. Po 20 sek. przewracamy go na drugą stronę i ponownie dociskamy. Gotowy tost kroimy na pół i smarujemy pastą serową. Polewamy gotowym dressingiem, dekorujemy otartym tymiankiem.
Czas przygotowania: ok. 10 minut