Ekspresowy przysmak na tłusty czwartek. Pełnia smaku bez kropli oleju

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
414
Udostępnij
Oponki przyrządzimy szybciej niż tradycyjne pączki
Oponki przyrządzimy szybciej niż tradycyjne pączki123RF/PICSEL

Oponki - deser dla początkujących

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przepis na pączki z dziurką - krok po kroku

  1. Do dużej miski wrzucamy: mąkę, twaróg, jajka, oba cukry, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.
  2. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy krótko, tylko do momentu uzyskania elastycznej konsystencji.
  3. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm, a następnie szklanką wycinamy koła. Do zrobienia charakterystycznych dziurek w środku przyda się mały kieliszek lub zakrętka.
  4. W kolejnym kroku przystępujemy do smażenia oponek. Do głębokiego garnka wlewamy tłuszcz i porządnie go rozgrzewamy. Pączki z dziurką smażymy z obu stron, aż do zrumienienia.
  5. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy, pozwalamy im odcieknąć z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Oponki tradycyjnie smażymy na tłuszczu
Oponki tradycyjnie smażymy na tłuszczu123RF/PICSEL

Patenty, które uchronią słodkości przed piciem oleju

Pieczone oponki

Pieczone pączki serowe to zdrowsza wersja tego przysmaku
Pieczone pączki serowe to zdrowsza wersja tego przysmaku123RF/PICSEL
Video Player is loading.
Loaded: 0%
  • subtitles off, selected
Current Time 0:00
Duration -:-
Stream Type LIVE
reklama
dzięki reklamie oglądasz za darmo
Hiszpańskie pałeczki - słodkie porras. Jak je zrobić?
Watermark Video
Hiszpańskie pałeczki - słodkie porras. Jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
207
Super
relevant
94
Hahaha
haha
60
Szok
shock
26
Smutny
sad
16
Zły
angry
11
Lubię to
like
Super
relevant
414
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na