Elegancka terrina z ryb wędzonych
Idealna na wielkanocne śniadanie.
Składniki:
- 800 g wędzonego łososia (co najmniej 400 g ładnych plasterków)
- 6 płatów żelatyny
- 600 g śmietany kremówki
- 3 łyżki chrzanu
- Pęczek koperku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- Sól, pieprz
- 4 wędzone filety z pstrąga (po ok. 65 g)
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki czerwonego kawioru
- Cząstki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Formę do terriny (26x8,5 cm, 1,25 l) wyłożyć folią. Spód i boki obłożyć plastrami łososia tak, aby ok. 3 cm wystawały poza brzeg.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pozostałego łososia zmiksować z 200 g śmietany i chrzanem, dodać pokrojony drobno koperek. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać 1-2 łyżki puree, wymieszać, a następnie połączyć z resztą puree. Odstawić na 10 minut.
400 g śmietany ubić, wmieszać do puree. Połowę masy nałożyć do formy, ułożyć filety wędzonego pstrąga, nałożyć pozostała masę i zawinąć wystające plastry łososia. Całość zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc. Terrinę wybić z formy. Dekorować kawałkami wędzonego pstrąga, kawiorem i cząstkami cytryny.