Elegancka terrina z ryb wędzonych

Idealna na wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • 800 g wędzonego łososia (co najmniej 400 g ładnych plasterków)
  • 6 płatów żelatyny
  • 600 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki chrzanu
  • Pęczek koperku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • 4 wędzone filety z pstrąga (po ok. 65 g)
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki czerwonego kawioru
  • Cząstki cytryny do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Formę do terriny (26x8,5 cm, 1,25 l) wyłożyć folią. Spód i boki obłożyć plastrami łososia tak, aby ok. 3 cm wystawały poza brzeg.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pozostałego łososia zmiksować z 200 g śmietany i chrzanem, dodać pokrojony drobno koperek. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Dodać 1-2 łyżki puree, wymieszać, a następnie połączyć z resztą puree. Odstawić na 10 minut.

400 g śmietany ubić, wmieszać do puree. Połowę masy nałożyć do formy, ułożyć filety wędzonego pstrąga, nałożyć pozostała masę i zawinąć wystające plastry łososia. Całość zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc. Terrinę wybić z formy. Dekorować kawałkami wędzonego pstrąga, kawiorem i cząstkami cytryny.

Dowiedz się więcej na temat: Elegancka terrina z ryb wędzonych

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje