Eliksir zdrowia
Kobietom w ciąży często brakuje żelaza. Co zrobić, by nie dopuścić do braku tego pierwiastka?
Najlepszym pomysłem będzie spożywanie soku z surowych buraków. Jest on doskonałym lekarstwem dla osób zagrożonych anemią.
Prócz żelaza zawiera takie pierwiastki jak magnez i potas a także sporo witamin: A, B i C.
Sok ma w sobie również kwas foliowy, który jest niezbędnym składnikiem w diecie ciężarnych kobiet.
Kwas foliowy bowiem jest konieczny, by wyeliminować wady cewy nerwowej u płodu, przyczynia się także do wykształcenia kory mózgowej dziecka.
Można wzbogacić walory smakowe soku z buraków dodając do niego odrobinę imbiru.
Sok zawiera dużą ilość błonnika, który przyspiesza i ułatwia trawienie.
Dlatego osoby zmagające się ze schorzeniami gastrycznymi powinny pić go regularnie.