Empanadas - pierogi z mięsem
Z kuchni hiszpańskiej.

Składniki:
Ciasto: - 25 dag mąki pszennej, - 12 dag masła, - 1 łyżeczka soli, - woda Farsz: - 25 dag mieszanego mięsa mielonego, - 20 dag cebuli, - 2 łyżeczki rodzynek, - 1 łyżeczka oliwy, - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, - 1/2 łyżeczki soli, - 25 dag smalcu do smażenia
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor (empanadas możesz także upiec w temp. 200 st. C).