Enchiladas - obiad w meksykańskim stylu
Bardzo smaczne, sycące, meksykańskie danie, które można przyrządzić zarówno z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej.
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczki chilli posiekać - wcześniej usunąć nasionka ze środka, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklić połowę przygotowanych warzyw, drugą część odłożyć do miseczki.
Na patelnię wrzucić mięso i podsmażyć z pozostałym z czosnkiem, cebulą, papryczką, doprawić solą, pieprzem.
Resztę warzyw wrzucić do rondelka, dodać pomidory, wszystko zagotować i wymieszać, doprawić oregano, kminem rzymskim, słodką papryką, solą i pieprzem.
Na każdym placku tortilli rozsmarować sos, następnie nałożyć porcję mięsa z cebulą i zawinąć w rulon.
Zwinięte placki ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na koniec zalać resztą sosu pomidorowego.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 15-20 minut pod przykryciem. Potem zdjąć pokrywkę, dodać starty żółty ser i zapiekać chwilę bez przykrycia. Podawać z kwaśną śmietaną i świeżą, posiekaną kolendrą.