Enchiladas - obiad w meksykańskim stylu
Bardzo smaczne, sycące, meksykańskie danie, które można przyrządzić zarówno z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej.

Składniki
- ok. 500 g dowolnego mięsa mielonego
- 6 placków tortilli
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 g sera żółtego w kawałku,
- 1 mała śmietana 12 proc.
- 2 papryczki chilli,
- 1 łyżeczka oregano,
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 4 łyżeczki słodkiej papryki,
- olej rzepakowy,
- szczypta soli i pieprzu,
- gałązki świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczki chilli posiekać - wcześniej usunąć nasionka ze środka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklić połowę przygotowanych warzyw, drugą część odłożyć do miseczki. Na patelnię wrzucić mięso i podsmażyć z pozostałym z czosnkiem, cebulą, papryczką, doprawić solą, pieprzem. Resztę warzyw wrzucić do rondelka, dodać pomidory, wszystko zagotować i wymieszać, doprawić oregano, kminem rzymskim, słodką papryką, solą i pieprzem. Na każdym placku tortilli rozsmarować sos, następnie nałożyć porcję mięsa z cebulą i zawinąć w rulon. Zwinięte placki ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na koniec zalać resztą sosu pomidorowego. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 15-20 minut pod przykryciem. Potem zdjąć pokrywkę, dodać starty żółty ser i zapiekać chwilę bez przykrycia. Podawać z kwaśną śmietaną i świeżą, posiekaną kolendrą.