Reklama

Reklama

Enchiladas - obiad w meksykańskim stylu

Bardzo smaczne, sycące, meksykańskie danie, które można przyrządzić zarówno z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej.

Składniki

  • ok. 500 g dowolnego mięsa mielonego
  • 6 placków tortilli
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g sera żółtego w kawałku,
  • 1 mała śmietana 12 proc.
  • 2 papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • gałązki świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczki chilli posiekać - wcześniej usunąć nasionka ze środka, czosnek przecisnąć przez praskę. 

Na patelni rozgrzej olej i zeszklić połowę przygotowanych warzyw, drugą część odłożyć do miseczki. 

Na patelnię wrzucić mięso i podsmażyć z pozostałym z czosnkiem, cebulą, papryczką, doprawić solą, pieprzem. 

Resztę warzyw wrzucić do rondelka, dodać pomidory, wszystko zagotować i wymieszać, doprawić oregano, kminem rzymskim, słodką papryką, solą i pieprzem. 

Na każdym placku tortilli rozsmarować sos, następnie nałożyć porcję mięsa z cebulą i zawinąć w rulon. 

Zwinięte placki ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na koniec zalać resztą sosu pomidorowego. 

Wstawić do piekarnika i zapiekać przez  ok. 15-20 minut pod przykryciem. Potem zdjąć pokrywkę, dodać starty żółty ser i zapiekać chwilę bez przykrycia. Podawać z kwaśną śmietaną i świeżą, posiekaną kolendrą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje