Enchiladas - obiad w meksykańskim stylu

Bardzo smaczne, sycące, meksykańskie danie, które można przyrządzić zarówno z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej.

Enchiladas z mięsem
Enchiladas z mięsem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczki chilli posiekać - wcześniej usunąć nasionka ze środka, czosnek przecisnąć przez praskę. 

Na patelni rozgrzej olej i zeszklić połowę przygotowanych warzyw, drugą część odłożyć do miseczki. 

Na patelnię wrzucić mięso i podsmażyć z pozostałym z czosnkiem, cebulą, papryczką, doprawić solą, pieprzem. 

Resztę warzyw wrzucić do rondelka, dodać pomidory, wszystko zagotować i wymieszać, doprawić oregano, kminem rzymskim, słodką papryką, solą i pieprzem. 

Na każdym placku tortilli rozsmarować sos, następnie nałożyć porcję mięsa z cebulą i zawinąć w rulon. 

Zwinięte placki ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na koniec zalać resztą sosu pomidorowego. 

Wstawić do piekarnika i zapiekać przez  ok. 15-20 minut pod przykryciem. Potem zdjąć pokrywkę, dodać starty żółty ser i zapiekać chwilę bez przykrycia. Podawać z kwaśną śmietaną i świeżą, posiekaną kolendrą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas