Estofado - jednogarnek po hiszpańsku

Estofado nazywane jest hiszpańskim gulaszem. To bardzo pożywne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, łatwe w przygotowaniu, doskonałe na jesień.

Dania jednogarnkowe "robią się same" - prawie
Dania jednogarnkowe "robią się same" - prawie123RF/PICSEL

1. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy 1 l wody i gotujemy ok. 40 min., aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy bulion solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odcedzamy (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki czy sufletu), bulion odlewamy do miseczki.

2. Cebulę kroimy drobno, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone marchewki i paprykę. Smażymy wszystko razem, po upływie kilku minut dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

3. Mięso kroimy w kostkę lekko solimy. Dodajemy do smażących się warzyw, mieszamy, by usmażyło się równomiernie, po ok. 10 minutach dokładamy obrane i pokrojone drobno ziemniaki, doprawiamy całość solą i pieprzem, zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie, a gulasz nieco zgęstnieje. Gotowy posypujemy natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas