Europejski Dzień Śniadania

Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” przypomina o znaczeniu pierwszego posiłku każdego dnia!

Smaczne i pożywne śniadanie dodaje energii i sił na cały, długi dzień
Smaczne i pożywne śniadanie dodaje energii i sił na cały, długi dzieńmateriały prasowe

Stare przysłowie mówi- "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi". Pożywne śniadanie to solidna dawka energii - szczególnie wtedy, gdy przed nami dzień wypełniony pracą, obowiązkami domowymi czy nauką. To co zjemy rano w dużej mierze może mieć wpływ na nasz nastrój i nastawienie na cały dzień. Dlatego powinniśmy przykładać większą wagę do tego, co jemy na śniadanie! Kampania "Zboże smakuje i inspiruje" przypomina nam o roli pierwszego posiłku z okazji zbliżającego się Europejskiego Dnia Śniadania, który przypada już 24 kwietnia.

Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" wynika, że najpopularniejsze na polskich, śniadaniowych stołach jest pieczywo - aż 89% respondentek wskazało ten produkt zbożowy na pierwszym miejscu. Tuż za nim znalazły się płatki śniadaniowe. Według badania większość respondentek pamięta o śniadaniu, a aż 32% spożywa śniadanie razem ze swoimi dziećmi! Oznacza to, że śniadanie jest dla nas ważnym posiłkiem, jednak jak sprawić, żeby było również wartościowym i dawało nam energię ma cały dzień?

- Pyszne i pożywne śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin spędzonych poza domem. Po nocnej regeneracji, organizm aby ruszył pełną parą, potrzebuje witamin i składników odżywczych. Niestety coraz częściej Polacy jedzą w biegu lub w ogóle rezygnują ze śniadania, a to wielki błąd. Poranny posiłek wpływa także korzystnie na apetyt, pozwalając na kontrolę uczucia głodu w ciągu całego dnia. Co wybierać na śniadanie? Proponuję kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, omlety zbożowe lub płatki śniadaniowe z owocami i jogurtem. Pamiętajmy również o drugim śniadaniu. Idealne do tego będą własnoręcznie upieczone ciasteczka zbożowe i szklanka soku - przekonuje dietetyk i ekspert kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" Ania Jelonek.  

Europejski Dzień Śniadania już 24 kwietnia, pamiętajmy o śniadaniu nie tylko wtedy, ale każdego dnia! Program "Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II" finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

Śniadaniowy placek żbożowy

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • banan
  • jajko

  Dodatki:

  • ½ szklanki orzechów
  • szklanka soku

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy płatki z jajkiem i bananem pokrojonym w kostkę. Smażymy placek na odrobinie oleju. Podajemy z orzechami i szklanką soku.

Smacznego!

Zmysłowe smaki: Oponki seroweInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas