„Ewa gotuje”: Ají de gallina
Mięso ugotować w osolonym wrzątku. Wystudzić i poszarpać widelcem na drobne kawałki. Wywar odstawić. Mleko przelać do robota, poszarpać i dorzucić pieczywo. Zmiksować. Na patelni rozgrzać oliwę. Gdy się rozgrzeje, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w paski. Zrobić nieco miejsca i wsypać kurkumę oraz chili. Uprażyć i wymieszać. Wlać mleko zmiksowane z pieczywem. Dorzucić poszarpane mięso. Jeśli będzie zbyt gęste dolać trochę rosołu. Na samym końcu dodać posiekane orzechy. Doprawić solą i podgrzewać przez kilka minut. Podawać z ugotowanym ryżem, ziemniakami i połówką jajka na twardo. Udekorować oliwką. Na wierzch zetrzeć trochę oscypka. Posypać natką pietruszki. <br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 - podwójna pierś z kurczaka<br> • ½ l - mleka zagęszczonego niesłodzonego<br> • 4 - kromki weki<br> • 1 - cebula<br> • 3 ząbki - czosnku<br> • 1 - papryka żółta<br> • 1 łyżeczka - kurkumy<br> • ½ łyżeczki - chili<br> • oliwa do smażenia<br> • garść orzechów włoskich<br> • sól<br><br> DO PODANIA<br> • ryż<br> • ziemniaki<br> • jajka<br> • czarne oliwki<br> • kawałek oscypka<br> • natka pietruszki