„Ewa gotuje”: Ciasto kruche z orzechami laskowymi
Mąkę przesiać na stolnicę. Dosypać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posolić i wszystko wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wybić 5 żółtek (białka można zamrozić). Wymieszać nożem, następnie rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki. Orzechy odcedzić (trzeba je namoczyć w mleku – najlepiej dzień wcześniej). Część zemleć w maszynce, resztę posiekać i wymieszać ze sobą. Masło roztopić. Orzechy posłodzić cukrem trzcinowym. Dolać płynne masło, wymieszać i odstawić. Schłodzone ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić dno i boki tortownicy (średnica 23 cm). Posmarować dżemem. Nałożyć masę orzechową i lekko docisnąć. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć orzechy. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową. Brzeg udekorować orzechami.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 250 g – mąki<br> • 110 g – cukru<br> • 1 łyżka - cukru waniliowego<br> • 150 g – masła<br> • szczypta soli<br> • 5 – żółtek<br> • dżem z czarnej porzeczki do posmarowania ciasta<br> DEKORACJA<br> • polewa czekoladowa (1 ½ tabliczki czekolady gorzkiej, trochę masła i mleka)<br> • orzechy laskowe<br> NADZIENIE<br> • 250 g - orzechów laskowych bez skórki<br> • ½ szklanki - mleka do namoczenia orzechów<br> • 2 łyżki - cukru trzcinowego<br> • 60 g – masła<br>