Podana w słoiku zachwyci gości. Sekretem tej sałatki śledziowej jest sos

Jak zrobić dobrą sałatkę śledziową? Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz. Sprawdź przepis.

Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa 123RF/PICSEL

Sałatka śledziowa. Mieszanka zdrowych składników

O tym, że śledzie jeść wartopisaliśmy już wiele razy. Krótkie przypomnienie, śledzie to doskonałe źródło białka, kwasów omega-3, witamin (głównie A i D) oraz minerałów, takich jak jod, selen i fosfor. Regularne spożywanie śledzi może wspomóc pracę układu odpornościowego oraz wpłynąć na zdrowie skóry i stawów. To, z czym je połączymy, także ma znaczenie dla zdrowia.

Propozycja sałatki śledziowej od Ewy Wachowicz to połączenie różnorodnych składników. Oprócz śledzi mamy kurkumę, która znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Zawiera kurkuminę, która może pomóc w walce ze stresem oksydacyjnym, poprawić trawienie i wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego.

Śledzie
Śledzie123RF/PICSEL

Są też buraki i ogórki koszone, czyli źródło witamin (głównie witaminy C, folianów, a także żelaza), które wspierają zdrowie serca i poprawiają krążenie. Dodatkowo mają właściwości oczyszczające organizm. Ogórki kiszone zawierają probiotyki, które wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają mikroflorę bakteryjną.

Pojawiają się także ziemniaki, źródło węglowodanów i błonnika, co daje uczucie sytości. Na liście składników znajdziemy ser kozi, który jest łatwiej przyswajalny od innych serów, ma niższą zawartość tłuszczu i jest bogaty w białko oraz wapń, co wspiera zdrowie kości.

Taka sałatka śledziowa łączy w sobie zdrowie, smak i oryginalność. Dzięki różnorodnym składnikom - zdrowym tłuszczom, witaminom, minerałom, a także przyprawom i aromatycznym dodatkom - jest to połączenie smakowe, które dostarcza nie tylko przyjemności dla podniebienia, ale również cennych składników odżywczych. To sałatka, która wprowadza świeżość, jest sycąca, a dodatkowo zachwyca wyglądem. To teraz nadszedł czas na jej przygotowanie.

Składniki na sałatkę śledziową

  • 250 g filetów śledziowych
  • sok z ½ cytryny
  • 2 cebule czerwone
  • 250 g twarogu koziego
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz)
  • 4 ogórki kiszone
  • sól
  • mięta

Sos: 

  • 1 szklanka majonezu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pieprz biały
„Ewa gotuje”: Sałatka śledziowa w słoikuPolsat

Jak przygotować sałatkę śledziową w słoiku?

  1. Najpierw zrobić sos. Majonez wymieszać z kurkumą, doprawić do smaku białym pieprzem. 
  2. Następnie filety śledziowe pokroić w paseczki. 
  3. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą. 
  4. Ułożyć na dnie szklanych słoiczków. 
  5. Zrobić kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego sera koziego i pokrojonych buraków. 
  6. Udekorować sosem i miętą.