Podana w słoiku zachwyci gości. Sekretem tej sałatki śledziowej jest sos
Jak zrobić dobrą sałatkę śledziową? Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz. Sprawdź przepis.

Spis treści:
Sałatka śledziowa. Mieszanka zdrowych składników
O tym, że śledzie jeść warto, pisaliśmy już wiele razy. Krótkie przypomnienie, śledzie to doskonałe źródło białka, kwasów omega-3, witamin (głównie A i D) oraz minerałów, takich jak jod, selen i fosfor. Regularne spożywanie śledzi może wspomóc pracę układu odpornościowego oraz wpłynąć na zdrowie skóry i stawów. To, z czym je połączymy, także ma znaczenie dla zdrowia.
Propozycja sałatki śledziowej od Ewy Wachowicz to połączenie różnorodnych składników. Oprócz śledzi mamy kurkumę, która znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Zawiera kurkuminę, która może pomóc w walce ze stresem oksydacyjnym, poprawić trawienie i wspomóc funkcjonowanie układu odpornościowego.

Są też buraki i ogórki koszone, czyli źródło witamin (głównie witaminy C, folianów, a także żelaza), które wspierają zdrowie serca i poprawiają krążenie. Dodatkowo mają właściwości oczyszczające organizm. Ogórki kiszone zawierają probiotyki, które wspierają zdrowie jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają mikroflorę bakteryjną.
Pojawiają się także ziemniaki, źródło węglowodanów i błonnika, co daje uczucie sytości. Na liście składników znajdziemy ser kozi, który jest łatwiej przyswajalny od innych serów, ma niższą zawartość tłuszczu i jest bogaty w białko oraz wapń, co wspiera zdrowie kości.
Taka sałatka śledziowa łączy w sobie zdrowie, smak i oryginalność. Dzięki różnorodnym składnikom - zdrowym tłuszczom, witaminom, minerałom, a także przyprawom i aromatycznym dodatkom - jest to połączenie smakowe, które dostarcza nie tylko przyjemności dla podniebienia, ale również cennych składników odżywczych. To sałatka, która wprowadza świeżość, jest sycąca, a dodatkowo zachwyca wyglądem. To teraz nadszedł czas na jej przygotowanie.
Składniki na sałatkę śledziową
- 250 g filetów śledziowych
- sok z ½ cytryny
- 2 cebule czerwone
- 250 g twarogu koziego
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz)
- 4 ogórki kiszone
- sól
- mięta
Sos:
- 1 szklanka majonezu
- ½ łyżeczki kurkumy
- pieprz biały
Jak przygotować sałatkę śledziową w słoiku?
- Najpierw zrobić sos. Majonez wymieszać z kurkumą, doprawić do smaku białym pieprzem.
- Następnie filety śledziowe pokroić w paseczki.
- Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą.
- Ułożyć na dnie szklanych słoiczków.
- Zrobić kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego sera koziego i pokrojonych buraków.
- Udekorować sosem i miętą.