Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Jedz nie tylko od święta

Chrzan to nie tylko wyrazisty dodatek do potraw, ale również warzywo o niezwykłych właściwościach leczniczych. Jego intensywny smak i aromat sprawiają, że od wieków wykorzystywany jest zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że gościł na stołach już w czasach panowania Jagiellonów. Właściwości chrzanu warto docenić także dziś - nie tylko od święta.

Jakie właściwości ma chrzan?
Jakie właściwości ma chrzan? 123RF/PICSEL

Chrzan jak symbol krzepy. Warto jeść go jak najczęściej

W Polsce chrzan jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Intensywny smak warzywa idealnie komponuje się z jajkami, wędlinami czy tradycyjnym żurkiem. Poza walorami smakowymi chrzan w tym okresie zyskuje symboliczne znaczenie - kojarzy się z siłą natury, ale także tężyzną fizyczną i witalnością.

Nie jest to jednak wyłącznie metafora. Chrzan cechuje się wieloma cennymi z punktu widzenia zdrowia właściwościami, dzięki zawartości związków bioaktywnych. Dlaczego warto jeść chrzan?

Lepszy niż cytryna

Chrzan warto wprowadzać do diety nie tylko podczas Wielkanocy
Chrzan warto wprowadzać do diety nie tylko podczas Wielkanocy123RF/PICSEL

Jedzenie chrzanu to solidne wzmocnienie układu odpornościowego. Niepozorny korzeń jest źródłem naturalnych antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i infekcjami. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że chrzan zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytryna, czyli owoc niemal automatycznie kojarzony z tą dobroczynną substancją.

Zawarte w warzywie związki, takie jak izotiocyjaniany, wykazują także silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dzięki temu okazują się szczególnie pomocne w zwalczaniu drobnoustrojów.

Obowiązkowy składnik biesiady. Chrzan na trawienie

Może być to jeden z powodów, przez który chętnie umieszczamy chrzan w świątecznym jadłospisie. Na widok suto zastawionych stołów ślinianki zaczynają pracować mocniej? Warto zadbać też o prawidłowe funkcjonowanie trawienia. Warzywo okazuje się w tym przypadku ważnym sprzymierzeńcem.

Chrzan pobudza pracę układu pokarmowego i wydzielanie soków trawiennych. Jego rozgrzewające właściwości dodatkowo poprawiają perystaltykę jelit i pomagają pozbyć się uczucia ciężkości po posiłku. Przy okazji stymulują metabolizm, co może być pomocne w utrzymaniu prawidłowej wagi. Należy wspomnieć też o tym, że substancje obecne w warzywie pobudzają enzymy odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu.

Poprawa krążenia i działanie przeciwzapalne

Silny, rozgrzewający efekt, jaki następuje podczas jedzenia chrzanu, sprzyja poprawie krążenia krwi, co korzystnie wpływa na pracę serca. Naturalne składniki warzywa pomagają łagodzić stany zapalne w organizmie. Regularne uwzględnianie go w jadłospisie może przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości związanych z zapaleniem stanów i innych przewlekłych stanów zapalnych, w tym bólu i obrzęków.

Kto powinien unikać chrzanu?

Mimo licznych korzyści wynikających z jedzenia chrzanu wymienić można również przeciwwskazania. Kiedy należy zachować ostrożność? Osoby cierpiące na choroby żołądka, wrzody lub refluks po degustacji mogą odczuwać podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Nie zaleca się go uwzględniać go w diecie w przypadku niewydolności wątroby oraz chorób nerek.

Chrzan zaostrzy smak potraw i korzystnie wpłynie na zdrowie. Niektórzy muszą jednak uważać
Chrzan zaostrzy smak potraw i korzystnie wpłynie na zdrowie. Niektórzy muszą jednak uważać123RF/PICSEL

Chrzan nie doprowadzi cię do płaczu

Kulinarne eksperymenty bywają uciążliwe. Ostrość chrzanu sprawia, że obróbka może doprowadzić nas do łez. Jak się przed tym uchronić? Patent jest prosty. Zanim postanowisz zetrzeć chrzan, włóż go na 30 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu bez komplikacji użyjesz go w kuchni.

„Ewa gotuje”: Żurek w kociołkuPolsat