Wachowicz dostała przepis od bratowej. Zagnieć od razu z podwójnej porcji

Z ciasta drożdżowego można przygotować tyle słodkości, ile dusza zapragnie. Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" pokazuje łatwy przepis na rogaliki, a samą recepturę na ciasto otrzymała od swojej bratowej. Taki wypiek idealnie podkreśli relaks przy popołudniowej kawie, ale najmłodsi będą pałaszować aż miło. Czas zakasać rękawy i przygotować rogaliki z budyniem i truskawkami od Ewy Wachowicz.

Domowe rogaliki nie są trudne w wykonaniu
Domowe rogaliki nie są trudne w wykonaniu123RF/PICSEL

Rogaliki z budyniem od Ewy Wachowicz

Jeśli komuś wydaje się, że samodzielne przygotowanie rogalików dla rodziny albo imprezę jest trudne, to Ewa Wachowicz wyprowadzi go szybko z błędu. Udowadnia to w programie "Ewa gotuje", gdzie przygotowuje szybkie rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione budyniem czekoladowym budyniem oraz truskawkami. Deser do kawy? Poczęstunek w trakcie domowej imprezy? Nie potrzebujemy okazji, aby przygotować ten wspaniały deser.

„Ewa gotuje”: Rogaliki z budyniem i truskawkamiPolsat

Składniki na rogaliki od Ewy Wachowicz

Rogaliki z budyniem? Czemu nie!
Rogaliki z budyniem? Czemu nie!123RF/PICSEL
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 kostka masła, 
  • 30 g drożdży, 
  • 1 niepełna szklanka śmietany, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego. 

Nadzienie budyniowe

  • 1,5 szklanki mleka, 
  • 1 budyń śmietankowy, 
  • 2 łyżki ksylitolu, 
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 300 g truskawek. 

Dekoracja

  • cukier puder

Rogaliki z budyniem: Sposób przygotowania

  1. Szklankę mleka wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. 
  2. W reszcie rozpuścić budyń. 
  3. Posłodzić ksylitolem. 
  4. Dodać do gorącego mleka i ugotować. 
  5. Dorzucić połamaną czekoladę. 
  6. Wymieszać. 
  7. Gdy czekolada się roztopi, odstawić do wystudzenia. 
  8. Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy. 
  9. Wkruszyć drożdże. 
  10. Wymieszać i zostawić na chwilę. 
  11. Mąkę przesiać na stolnicę. 
  12. Dodać masło i wysiekać. 
  13. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. 
  14. Wlać śmietanę z drożdżami i cukrem.
  15. Zagarnąć nożem.
  16. Gdy powstaną grudki , wyrobić ciasto.
  17. Podzielić na cztery równe części i każdą z nich rozwałkować na okrągły placek. 
  18. Krążki podzielić na osiem równych wycinków. 
  19. Na każdy trójkąt nałożyć trochę przestudzonego budyniu i truskawkę (jeśli owoce są duże można przeciąć je wzdłuż na pół).
  20. Zwinąć rożki. 
  21. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. 
  22. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż rogaliki będą rumiane. 
  23. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.