Wachowicz dostała przepis od bratowej. Zagnieć od razu z podwójnej porcji
Z ciasta drożdżowego można przygotować tyle słodkości, ile dusza zapragnie. Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" pokazuje łatwy przepis na rogaliki, a samą recepturę na ciasto otrzymała od swojej bratowej. Taki wypiek idealnie podkreśli relaks przy popołudniowej kawie, ale najmłodsi będą pałaszować aż miło. Czas zakasać rękawy i przygotować rogaliki z budyniem i truskawkami od Ewy Wachowicz.

Rogaliki z budyniem od Ewy Wachowicz
Jeśli komuś wydaje się, że samodzielne przygotowanie rogalików dla rodziny albo imprezę jest trudne, to Ewa Wachowicz wyprowadzi go szybko z błędu. Udowadnia to w programie "Ewa gotuje", gdzie przygotowuje szybkie rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione budyniem czekoladowym budyniem oraz truskawkami. Deser do kawy? Poczęstunek w trakcie domowej imprezy? Nie potrzebujemy okazji, aby przygotować ten wspaniały deser.
Zobacz również:
Składniki na rogaliki od Ewy Wachowicz

- 4 szklanki mąki,
- 1 kostka masła,
- 30 g drożdży,
- 1 niepełna szklanka śmietany,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Nadzienie budyniowe
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 300 g truskawek.
Dekoracja
- cukier puder
Rogaliki z budyniem: Sposób przygotowania
- Szklankę mleka wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia.
- W reszcie rozpuścić budyń.
- Posłodzić ksylitolem.
- Dodać do gorącego mleka i ugotować.
- Dorzucić połamaną czekoladę.
- Wymieszać.
- Gdy czekolada się roztopi, odstawić do wystudzenia.
- Do śmietany dodać cukier puder i cukier waniliowy.
- Wkruszyć drożdże.
- Wymieszać i zostawić na chwilę.
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Dodać masło i wysiekać.
- Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
- Wlać śmietanę z drożdżami i cukrem.
- Zagarnąć nożem.
- Gdy powstaną grudki , wyrobić ciasto.
- Podzielić na cztery równe części i każdą z nich rozwałkować na okrągły placek.
- Krążki podzielić na osiem równych wycinków.
- Na każdy trójkąt nałożyć trochę przestudzonego budyniu i truskawkę (jeśli owoce są duże można przeciąć je wzdłuż na pół).
- Zwinąć rożki.
- Ułożyć na blasze wyścielonej papierem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż rogaliki będą rumiane.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.