„Ewa gotuje”: Rosół na perliczcePolsat

„Ewa gotuje”: Rosół na perliczce

Sprawioną perliczkę podzielić na kawałki i przełożyć do garnka z zimną wodą. Dorzucić obrane marchewki, pietruszki i seler. Dodać opaloną nad ogniem cebulę i kawałek pora. Doprawić solą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę (odszumować). Doprawić anyżem, liściem laurowym, zielem angielskim i szafranem. Dorzucić lubczyk i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. W tym czasie zrobić makaron. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk i wybić do niego 1 całe jajko. Dodać żółtka. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić w spokoju na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Powiesić na drewnianym drążku. Gdy wyschnie zwinąć w rulon i pokroić. Ugotowany makaron przełożyć na talerze. Dodać ugotowaną marchewkę i zalać gorącym rosołem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 - perliczka<br> • 3 - marchewki<br> • 2 - pietruszki<br> • 1 - seler<br> • ¼ - pora<br> • 1 - cebula<br> • 1 - gwiazdka anyżu<br> • 3 - liście laurowe<br> • kilka ziarenek ziela angielskiego<br> • szczypta szafranu<br> • pęczek lubczyku<br> • pęczek natki pietruszki do podania<br> • sól<br><br> MAKARON DOMOWY<br> • ½ kg - mąki<br> • 1 - jajko<br> • 7 - żółtek