Dwie łyżki dziennie wspomogą utratę wagi. Naukowcy potwierdzają

Ich smak doskonale wzbogaca sałatki, pizzę i makarony. Są zdrowe, niskokaloryczne i pożywne, a do tego, według najnowszych badań, pomagają w redukcji masy ciała. Zaskakujące odkrycie może zrewolucjonizować niejedną dietę odchudzającą. O jakich owocach mowa?

Te niepozorne owoce mogą zrewolucjonizować podejście do leczenia otyłości i cukrzycy
Te niepozorne owoce mogą zrewolucjonizować podejście do leczenia otyłości i cukrzycyCanvaProINTERIA.PL

Źródło cennych wartości odżywczych

Już od dawna wiadomo, że oliwki, bo o nich mowa, mają zbawienne działanie na osteoporozę, funkcjonowanie serca oraz zawierają spore ilości antyoksydantów chroniących przed tzw. "stresem oksydacyjnym" przyczyniającym się do wielu chorób, w tym nowotworów. Ponadto zawierają spore ilości miedzi i wapnia.

Nowością może być jednak to, że oliwki mogą być cennym źródłem pochodnych kwasu elenolowego: kwercetyny oraz oleuropeiny, tyrozolu czy hydroksytyrozolu. A ten związek zbadali naukowcy pod kątem... utraty wagi i regulacji poziomu cukru we krwi.

Oliwki pomagają w chudnięciu?

Zeszłoroczne badanie przeprowadzone przez naukowców Virginia Polytechnic Institute and State University udowadnia, że kwas elenolowy oraz powiązane z nim związki i analogi występujące w oliwkach mają bardzo obiecujące właściwości w zakresie utraty wagi.

Oliwki są bogatym źródłem kwasu elenolowego
Oliwki są bogatym źródłem kwasu elenolowegoCanvaProINTERIA.PL

Badacze przetestowali działanie kwasu elennolowego na otyłe myszy z cukrzycą. Wyniki ich zaskoczyły, bo już po tygodniu gryzonie ważyły znacznie mniej i miały znacznie lepszą regulację glikemii. Co absolutnie rewolucyjne, uzyskany efekt był porównywalny do tego, jaki uzyskuje się dzięki zastrzykom na cukrzycę z liraglutydem, a był znacząco lepszy od tego po zastosowaniu metforminy (najczęściej stosowany lek doustny dla diabetyków).

Kwas elenolowy w odchudzaniu

Działanie kwasu elenolowego w przytoczonym wyżej badaniu wiązało się ze zmniejszeniem ilości przyjmowanego jedzenia i nasilaniu redukcji masy ciała. Odnotowano też obniżoną produkcję peptydu agouti, białka nasilającego podaż pokarmu i przybieranie na wadze.

Choć brakuje badań na ludziach, wygląda na to, że może to być krok w kierunku próby zrewolucjonizowania leczenia otyłości i cukrzycy. A tymczasem warto wprowadzić do codziennej diety około 2-4 łyżki oliwek, by cieszyć się dobroczynnym działaniem wszystkich związków w nich występujących. Będą doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy są na diecie redukcyjnej, bo są niskokaloryczne i pełne witamin. Podobnie jak tłoczona z nich oliwa.

Źródło: https://www.eurekalert.org/news-releases/1048893

„Ewa gotuje”: Cwibak z papryką, oliwkami i suszonymi pomidoramiPolsat