W lutym zajmij się przygotowywaniem rozsad. Rośliny rozwiną się szybciej
Oprac.: Tomasz Kromp
Luty to czas, w którym warto podjąć pewne działania w swoim ogródku. Choć do wiosny pozostało jeszcze trochę czasu, to warto już teraz przygotować rozsady niektórych roślin. Dzięki temu powinny być gotowe, gdy temperatury wzrosną. Za jakie konkretnie rozsady powinniśmy się zabrać w lutym i o czym pamiętać podczas produkcji sadzonek? Odpowiadamy.
Spis treści:
Jakie rozsady siejemy w lutym i kiedy konkretne powinniśmy to robić?
Wcześniejsze przygotowanie rozsady poszczególnych roślin sprawi, że będziemy mogli się nimi cieszyć znacznie wcześniej, niż gdybyśmy siali je bezpośrednio do gruntu. Właśnie z tego powodu wielu ogrodników decyduje się na tę przedsięwzięcie w lutym. Kiedy dokładnie? Okazuje się, że najlepszym terminem jest druga połowa miesiąca.
Istnieje wiele rodzajów roślin, które możemy wysiewać na rozsadę w lutym. Mowa tutaj między innymi o pomidorach, karczochu, kalafiorze, szpinaku, kapuście, papryce, brokule czy kalarepie. W lutym możemy się zabrać również za przygotowanie rozsady niektórych ziół, takich jak cząber, majeranek czy bazylia. Wiele ogrodników przygotowuje także rozsady kwiatów jednorocznych. Chodzi tutaj o petunie, werbeny czy lewkonie. Przygotowanie rozsady w lutym może także korzystnie wpłynąć na kondycję roślin, a tym samym przyczynić się do ich efektywniejszego rozwoju.
O czym pamiętać przygotowując rozsady w lutym?
Decydując się na przygotowanie rozsady roślin w lutym, należy pamiętać o kilku istotnych rzeczach. Przede wszystkim, kluczowy jest wybór odpowiednich pojemników. Warto tutaj rozważyć nabycie wielodoniczek lub wielotacek. Co ciekawe, istnieją produkty wykonane z celulozy bądź torfu, które później można umieścić bezpośrednio w podłożu. Dobrze jest je sobie podzielić i w każdej z nich umieszczać nasiona osobnych rodzajów roślin. Nie zaszkodzi je też podpisać.
Kolejną ważną rzeczą jest wybór odpowiedniego podłoża. Warto postawić na dobrze przepuszczalną ziemię. Nie zapominajmy przy tym o warstwie drenażowej oraz wymaganiach glebowych poszczególnych roślin.
Pomieszczenie, w którym będą rozwijać się rozsady, powinno mieć stałą temperaturę wynoszącą około 20 stopni Celsjusza. Przy podlewaniu należy zachować ostrożność – zbyt dużo wody może wypłukać nasiona. W przypadku niektórych roślin (na przykład pomidorów czy papryki) nie można zapomnieć o pikowaniu. Rzeczony zabieg zwykle przeprowadzamy wtedy, gdy z sadzonki rozwiną się dwa pierwsze listki.
Po kilku tygodniach, gdy rozsady będą gotowe, nie możemy ich umieszczać od razu w gruncie. Najpierw trzeba je zahartować. W tym celu stopniowo wynosimy sadzonki na zewnątrz – najpierw na kilka godzin, potem na noc (trzeba jednak uważać na przymrozki).