Tę pizzę przygotujesz na patelni. Sekret to jeden zaskakujący składnik

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
191
Udostępnij
Zdrowsza wersja pizzy a do tego z patelni? To możliwe!
Zdrowsza wersja pizzy a do tego z patelni? To możliwe!CanvaProINTERIA.PL

Domowa pizza ze składnikiem pełnym białka

Serek wiejski to źródło białka
Serek wiejski to źródło białkaCanvaProINTERIA.PL

Pizza z serka wiejskiego z patelni (lub z piekarnika) - przepis

  • 1 op. serka wiejskiego (200 g),
  • 1 jajko,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • szczypta soli,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • wybrane dodatki do pizzy: pieczarki, szynka, salami, pomidory,
  • sos pomidorowy lub ketchup.
Domowa pizza na serku wiejskim
Domowa pizza na serku wiejskim123RF/PICSEL
  • Z opakowania serka wiejskiego (200 g) odlej płyn, a pozostałą zawartość przełóż do miski.
  • Dodaj jedno jajko, 4-5 łyżek mąki, szczyptę soli oraz opcjonalnie wybrane przyprawy, jak np. suszona bazylia czy zioła prowansalskie. 
  • Wszystkie składniki wymieszaj łyżką.
  • Dobrze wymieszane ciasto należy równomiernie rozprowadzić po dnie mocno rozgrzanej patelni natartej niewielką ilością oliwy. Po krótkim smażeniu na dużym ogniu (około 2 min) spód pizzy trzeba ostrożnie przewrócić na drugą stronę, używając do tego szerokich szpatułek. Gdy ciasto będzie zrumienione, jego powierzchnię smaruje się wybranym sosem i obkłada pozostałymi składnikami. Na koniec wystarczy zmniejszyć ogień, a całość smażyć pod szczelnym przykryciem do rozpuszczenia tartego sera.
  • Włącz piekarnik i ustaw na 200ᵒC oraz opcję pieczenia "góra-dół".
  • Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą łyżki równomiernie rozsmaruj ciasto, formując koło lub prostokąt.
  • Spód do pizzy umieść w piekarniku na około 20 minut lub do momentu, aż się równomiernie zarumieni i będzie odchodził od papieru.
  • Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym albo keczupem, a na nim układaj wybrane składniki, jak np. tarty ser żółty, plasterki szynki, kawałki cienko krojonej cebuli czy podsmażone na patelni pieczarki.
  • Pizzę ponownie włóżcie do piekarnika na 5-8 minut, by wszystkie składniki się zarumieniły, a żółty ser uległ rozpuszczeniu.
„Ewa gotuje”: Pizza zawijanaPolsat
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
127
Super
relevant
26
Hahaha
haha
23
Szok
shock
4
Smutny
sad
5
Zły
angry
6
Lubię to
like
Super
relevant
191
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na