Tę pizzę przygotujesz na patelni. Sekret to jeden zaskakujący składnik
9 lutego to Światowy Dzień Pizzy, warto więc uczcić tę okazję fantazyjnym pomysłem na najbardziej znane włoskie danie. Możesz ją zrobić na patelni, a wyjątkowy składnik ciasta sprawi, że będzie lżejsza, zdrowsza, ale wciąż tak samo pyszna. Koniecznie spróbuj!
Domowa pizza ze składnikiem pełnym białka
W Internecie znaleźć można setki, jeśli nie tysiące przepisów na domową pizzę. Niektóre sztywno trzymają się regulacji wprost z włoskich trattorii, inne stawiają na wygodę przygotowania i wymagają tylko produktów, które masz z pewnością w swojej kuchennej szafce. Każda z tych opcji ma swoich fanów, bo pizza to danie bardzo uniwersalne i smakuje większości. Jej atutem jest fakt, że dodatki można swobodnie dopasować do własnych upodobań, a do tego jest to bardzo sycąca propozycja nadająca się zarówno na obiad jak i na wieczorny wieczór filmowy czy spotkanie z przyjaciółmi. A gdyby tak móc przyrządzić zdrową, tak samo pyszną pizzę bez konieczności żmudnego wyrabiania ciasta i bez konieczności posiadania piekarnika?
Zachęcamy do wypróbowania pizzy z serka wiejskiego, który jest naturalnym źródłem witamin A i D oraz wapnia, magnezu i fosforu. To sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami oraz fantastyczne źródło energii dzięki wysokiej zawartości białka. Jego zastosowanie w kuchni wciąż się zwiększa: bardzo popularne są wypieki z dodatkiem serka wiejskiego, placuszki na jego bazie, a także proponowana przez nas domowa pizza. Atutami tego dania są: mniejsza ilość mąki, szybsze przygotowanie ze względu na brak użycia drożdży. Koniecznie spróbuj!
Pizza z serka wiejskiego z patelni (lub z piekarnika) - przepis
Składniki:
- 1 op. serka wiejskiego (200 g),
- 1 jajko,
- 4-5 łyżek mąki,
- szczypta soli,
- 100 g tartego sera żółtego,
- wybrane dodatki do pizzy: pieczarki, szynka, salami, pomidory,
- sos pomidorowy lub ketchup.
Przygotowanie:
- Z opakowania serka wiejskiego (200 g) odlej płyn, a pozostałą zawartość przełóż do miski.
- Dodaj jedno jajko, 4-5 łyżek mąki, szczyptę soli oraz opcjonalnie wybrane przyprawy, jak np. suszona bazylia czy zioła prowansalskie.
- Wszystkie składniki wymieszaj łyżką.
Opcja na patelni:
- Dobrze wymieszane ciasto należy równomiernie rozprowadzić po dnie mocno rozgrzanej patelni natartej niewielką ilością oliwy. Po krótkim smażeniu na dużym ogniu (około 2 min) spód pizzy trzeba ostrożnie przewrócić na drugą stronę, używając do tego szerokich szpatułek. Gdy ciasto będzie zrumienione, jego powierzchnię smaruje się wybranym sosem i obkłada pozostałymi składnikami. Na koniec wystarczy zmniejszyć ogień, a całość smażyć pod szczelnym przykryciem do rozpuszczenia tartego sera.
Opcja w piekarniku:
- Włącz piekarnik i ustaw na 200ᵒC oraz opcję pieczenia "góra-dół".
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą łyżki równomiernie rozsmaruj ciasto, formując koło lub prostokąt.
- Spód do pizzy umieść w piekarniku na około 20 minut lub do momentu, aż się równomiernie zarumieni i będzie odchodził od papieru.
- Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym albo keczupem, a na nim układaj wybrane składniki, jak np. tarty ser żółty, plasterki szynki, kawałki cienko krojonej cebuli czy podsmażone na patelni pieczarki.
- Pizzę ponownie włóżcie do piekarnika na 5-8 minut, by wszystkie składniki się zarumieniły, a żółty ser uległ rozpuszczeniu.