„Ewa gotuje” SerwatczankaPolsat

„Ewa gotuje” Serwatczanka

Masło rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojone w słupki marchewki i pietruszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać i podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili dorzucić pokrojonego w plastry pora. Zalać ciepłym rosołem. Przykryć i dusić do miękkości. Dodać serwatkę. Zabielić zahartowaną śmietaną. Wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić posiekany koperek i od razu zdjąć z ognia, by zielenina nie ściemniała.<br><br> SKŁADNIKI<br> • 1 l - serwatki<br> • ½ l - rosołu<br> • 2 - marchewki<br> • 1 - pietruszka<br> • 4 - ziemniaki<br> • ¼ - kapusty<br> • 1 - por<br> • 1 łyżka - masła klarowanego<br> • ½ szklanki - śmietany<br> • sól do smaku<br> • pęczek koperku