W Azji jedzą do wszystkiego. Wspiera układ nerwowy, idealna dla cukrzyków

Oprac.: Agnieszka Kasprzyk

Pak choi, znana także jako bok choy, to rodzaj kapusty o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i kulinarnych. Jest niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Chinach, gdzie od wieków stanowi podstawowy składnik wielu potraw. To warzywo coraz częściej pojawia się również w naszych sklepach. Czym wyróżnia się pak choi, kto powinien ją jeść? Azjaci odkryli to już dawno.

Pak choi, sekret kuchni azjatyckiej, który musisz spróbować
Pak choi, sekret kuchni azjatyckiej, który musisz spróbować123RF/PICSEL

Kuchnia azjatycka cieszy się u nas ogromną popularnością i coraz częściej decydujemy się przygotowywać dania z jej menu samodzielnie. Jednym z nieodzownych składników chińskich zup, sosów i sałatek jest pak choi. Kapusta nie tylko nadaje daniom wyjątkowego posmaku, ale jest też prawdziwym dobrodziejstwem dla naszego zdrowia.

Właściwości zdrowotne pak choi

Chińska kapusta to bogate źródło witamin i minerałów. Pak choi zawiera duże ilości witaminy C, A oraz K, a także wapń, potas i magnez. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, przez co docenią ją wszystkie osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy.  Pak choi dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wspiera odporność i działa przeciwzapalnie. Wapń i magnez wzmacniają kości, a błonnik wspomaga trawienie.

Nie bez znaczenia są również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Jej spożywanie wspiera rozwój układu nerwowego. Witamina K wspomaga procesy krzepnięcia krwi, a dzięki witaminie A spowolnione zostają procesy starzenia.

Jak smakuje paka choi?

Pak choi ma delikatny, lekko słodkawy smak z subtelną nutą goryczki. Jest to wyczuwalne szczególnie w zielonych liściach, które są najbardziej cenione. Jej chrupiąca konsystencja sprawia, że świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Wygląda nieco jak nasze sałaty, jej liście składają się z dłuższej, białej łodygi i zielonych końcówek. Im mniejszy egzemplarz pak choi, tym bardziej ceniony jest jej smak.

Dlaczego pak choi jest tak popularna w Azji?

Bez kapusty pak choi kuchnia azjatycka zapewne byłaby inna. To warzywo jest mało wymagające i rośnie szybko, dzięki czemu nawet w ciężkich czasach był do niego stały dostęp. Nic więc dziwnego, że kapusta bok choy była w Azji wykorzystywana na wszelkie możliwe sposoby. 

Chińczycy jedli ją nie tylko na surowo, ale również dusili, podsmażali, a nawet kisili. Robią to zresztą do dziś. Wyjątkowe warzywo stanowiło również doskonały dodatek do mięs, zup i sosów. W ciężkich czasach kapusta pak choi była doskonałym źródłem witamin i minerałów, a Chińczycy uważali, że jedzenie tego warzywa przedłuża życie.

Kto powinien jeść pak choi?

Pak choi to doskonały wybór dla osób dbających o zdrową dietę, sportowców oraz osób na diecie redukcyjnej. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jest odpowiednia dla diabetyków. Na długo zapełni żołądek i dostarczy organizmowi cennych witamin. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że ta chińska kapusta jest polecana kobietom w ciąży.

Jednak osoby z zaburzeniami tarczycy powinny spożywać pak choi z umiarem. Kapusta zawiera substancje goitrogenne, które mogą wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Stąd zaburzenia pracy tego organu są przeciwwskazaniem dla jedzenia bok choy w dużych ilościach.

Pak choi pieczona z sezamem
Pak choi pieczona z sezamem123RF/PICSEL

Ile kosztuje i gdzie kupić pak choi?

Cena pak choi zależy od sezonu i miejsca zakupu. W supermarketach i sklepach z żywnością azjatycką kosztuje zwykle od 10 do 20 zł za kilogram. W większych miastach można ją znaleźć także na targowiskach i w sklepach ze zdrową żywnością.

Pak choi można również z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, w domu czy na balkonie. Jej nasiona są tanie, kosztują kilka złotych. Do gruntu najlepiej je wysiewać od lipca do sierpnia. Ta roślina nie jest specjalnie wymagająca i z jej uprawą poradzą sobie nawet osoby początkujące.

Jak przyrządzić kapustę pak choi?

Pak choi jest niezwykle uniwersalna w kuchni. Można ją smażyć, dusić, gotować na parze, a nawet jeść na surowo. Oto kilka sposobów na przygotowanie tej kapusty:

Pak choi z patelni 

  1. Pokrój pak choi na pół lub w ćwiartki.
  2. Na patelni rozgrzej olej sezamowy lub oliwę.
  3. Wrzuć kapustę i smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut.
  4. Dopraw sosem sojowym, czosnkiem i imbirem.
  5. Podawaj jako dodatek do dań azjatyckich. 
Paka choi
Paka choi123RF/PICSEL

Kapusta pak choi duszona 

  1. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  2. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż.
  3. Wrzuć pokrojoną pak choi i podlej niewielką ilością bulionu.
  4. Duś pod przykryciem przez 5-7 minut, aż kapusta zmięknie.
  5. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. 

Surówka z pak choi 

  1. Pokrój pak choi w cienkie paski.
  2. Dodaj startą marchewkę i czerwoną paprykę.
  3. Skrop sokiem z cytryny i oliwą.
  4. Dopraw solą, pieprzem i sezamem.
  5. Podawaj jako świeży, chrupiący dodatek do dań. 

Kapusta pak choi w szczelnym opakowaniu może być przechowywana w lodówce nawet przez tydzień. Do spożycia nadaje się tak długo, jak długo jej liście pozostają chrupiące i sprężyste.

"Rozmowy Kobiety": Po czym rozpoznać wypalenie zawodowe? Jeden sygnał jest kluczowyINTERIA.PL