„Ewa gotuje”: Warkocz francuski
W naczyniu do zapiekania wymieszać musztardę, sos sojowy i oliwę. Przyprawić rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Przykryć i na godzinę wstawić do lodówki. Boczniaki pokroić w paski. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem, posolić i usmażyć. Gdy grzyby zaczną się złocić dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić tymiankiem. Dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Na drugiej patelni usmażyć zamarynowaną pierś kurczaka. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć na blasze piekarnikowej z papierem do pieczenia. Na środku rozłożyć usmażone mięso – w ten sposób, by powstał pas od krótszego do krótszego brzegu. Na kurczaka dać boczniaki ze szpinakiem. Ciasto bez nadzienia naciąć pod kątem (paski powinny mieć szerokość ok. 2 cm). Każdy pasek zawinąć i przepleść w ten sposób, by całość przypominała warkocz. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać czarnuszką. Piec przez ½ godziny w temp. 200 st. C. Podawać z sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego i sosu winegret. <br><br>SKŁADNIKI<br> • 400 g - filetu z piersi kurczaka<br><br> MARYNATA<br> • 1 łyżka - musztardy<br> • 3 łyżki - sosu sojowego<br> • 2 łyżki - oliwy<br> • 1 łyżeczka - suszonego czosnku niedźwiedziego<br> • szczypta suszonego rozmarynu<br><br> NADZIENIE<br> • kilka boczniaków<br> • 2 garście - szpinaku<br> • 1 ząbek - czosnku<br> • masła klarowanego do smażenia<br> • sól<br> • szczypta tymianku<br><br> PONADTO<br> • 1 arkusz - ciasta francuskiego<br> • 1 - jajko do posmarowania<br> • czarnuszka do posypania<br><br> SAŁATKA<br> • roszponka<br> • kilka pomidorków koktajlowych<br> • kawałek sera pleśniowego<br> • sos winegret