Ewa Wachowicz poleca pyszne paszteciki - rozpływają się w ustach

Święta i sylwester za pasem, czas pomyśleć, jakie smakołyki przygotować. My na pewno przygotujemy paszteciki i to te z przepisu Ewy Wachowicz. Dodatkowy składnik zaskoczy rodzinę i gości. Mniam!

Paszteciki
Paszteciki 123RF/PICSEL

Składniki na paszteciki z kapustą i śliwkami

KAPUSTA ZE ŚLIWKAMI

  • 250 g kapusty kiszonej
  • kilka śliwek suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki kminku
  • pieprz

Paszteciki z kapustą i śliwkami - sposób przygotowania

  1. Grzyby namoczyć co najmniej kilka godzin wcześniej. 
  2. Kapustę ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. 
  3. Masło rozgrzać na patelni. 
  4. Wrzucić i usmażyć posiekaną cebulę. 
  5. Dodać do kapusty. 
  6. Dorzucić odcedzone i pokrojone grzyby oraz pokrojone śliwki. 
  7. Doprawić pieprzem. 
  8. Wymieszać i odparować (nadzienie powinno być gęste). 
  9. Ciasto pokroić na kwadraty. 
  10. Na każdy nałożyć farsz i skleić ze sobą dwa przeciwległe rogi. 
  11. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. 
  12. Posmarować roztrzepanym jajkiem. 
  13. Posypać czarnuszką. 
  14. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. 
  15. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis Ewy Wachowicz na paszteciki z kapustą i śliwkami krok po kroku

„Ewa gotuje”: Paszteciki z kapustą i śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas