Ewa Wachowicz poleca pyszne paszteciki - rozpływają się w ustach
Święta i sylwester za pasem, czas pomyśleć, jakie smakołyki przygotować. My na pewno przygotujemy paszteciki i to te z przepisu Ewy Wachowicz. Dodatkowy składnik zaskoczy rodzinę i gości. Mniam!
Składniki na paszteciki z kapustą i śliwkami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko do posmarowania
- czarnuszka do dekoracji
KAPUSTA ZE ŚLIWKAMI
- 250 g kapusty kiszonej
- kilka grzybów suszonych
- kilka śliwek suszonych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kminku
- pieprz
Paszteciki z kapustą i śliwkami - sposób przygotowania
- Grzyby namoczyć co najmniej kilka godzin wcześniej.
- Kapustę ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem.
- Masło rozgrzać na patelni.
- Wrzucić i usmażyć posiekaną cebulę.
- Dodać do kapusty.
- Dorzucić odcedzone i pokrojone grzyby oraz pokrojone śliwki.
- Doprawić pieprzem.
- Wymieszać i odparować (nadzienie powinno być gęste).
- Ciasto pokroić na kwadraty.
- Na każdy nałożyć farsz i skleić ze sobą dwa przeciwległe rogi.
- Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Posypać czarnuszką.
- Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Podawać na ciepło lub na zimno.