Przysmaki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

Ślimaczki z szynką
Ślimaczki z szynką123RF/PICSEL

Ślimaczki z serem i wędzoną szynką

1. Wymieszaj cztery łyżki keczupu z łyżką majonezu, dodaj bazylię, oregano, pół łyżeczki granulowanego czosnku, po szczypcie soli i pieprzu. 

2. Rozwiń ciasto, posmaruj sosem. Ułóż plasterki sera, potem szynki. Złap za dłuższy brzeg i zroluj. Pokrój na plasterki szerokości około 2 cm. 

3. Gotowe ślimaczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. i piecz około 20 minut (aż ciasto się zrumieni). Podawaj z sosem, np. czosnkowym.  

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria Kulinaria
Łosoś w cieście
Łosoś w cieście123RF/PICSEL

Łosoś ze szpinakiem pod złocistą kołderką

Sposób przygotowania

1. Filet skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. 

2. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek. Dodaj umyty szpinak, zamieszaj, przesmaż. Skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz. 

3. Na blasze do pieczenia rozwiń ciasto, ułóż na środku szpinak, a na nim rybę. Zawiń ciasto wokół filetu, tworząc paczuszkę. Dobrze sklej. 

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz ok. 30 minut, aż ciasto się zrumieni. Pod koniec czasu wyjmij na chwilę, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw na ostatnie pięć minut do piekarnika - potrawa zyska piękny kolor. 

Łosoś w cieście – szybki przepisInteria Kulinaria
Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami123RF/PICSEL

Paszteciki z pieczarkami i rumianą cebulką

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Gdy się ładnie zrumieni, dodaj drobno pokrojone pieczarki. Smaż, aż woda całkiem z nich odparuje i nabiorą złocistego koloru. Dodaj posiekany koperek, szczypior, dopraw do smaku solą i pieprzem. 

2. Rozłóż ciasto. Wzdłuż krótszego boku ułóż pas farszu i zwiń. Odetnij pierwszy wałeczek, pokrój go na 4-5 mniejszych kawałków. Powtarzaj czynność, aż wykorzystasz całą porcję ciasta. 

3. Paszteciki posmaruj żółtkiem, posyp wybranymi ziarenkami. 4 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz ok. 20 minut. 

Aktywność fizyczna a smog. Jak sobie z tym poradzić?
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem123RF/PICSEL

Kwiatuszki ze szpinakiem i z fetą, posypane sezamem

Sposób przygotowania

1. Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek. Gdy się zrumieni, wrzuć szpinak. Gdy będzie już miękki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. 

2. Rozłóż ciasto, wykrój kwadraty (wielkość dopasuj do swoich upodobań). 

3. Na każdym kwadracie na środku ułóż porcję fety i przygotowanego szpinaku. Złóż rogi ciasta, formując kwiatuszek. Posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp odrobiną sezamu. 

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Wstaw kwiatuszki i piecz ok. 15 minut, aż się zrumienią. 


Rożki francuskie z serem - świetne przekąski!Interia Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas