Przysmaki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...
Ślimaczki z serem i wędzoną szynką
1. Wymieszaj cztery łyżki keczupu z łyżką majonezu, dodaj bazylię, oregano, pół łyżeczki granulowanego czosnku, po szczypcie soli i pieprzu.
2. Rozwiń ciasto, posmaruj sosem. Ułóż plasterki sera, potem szynki. Złap za dłuższy brzeg i zroluj. Pokrój na plasterki szerokości około 2 cm.
3. Gotowe ślimaczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. i piecz około 20 minut (aż ciasto się zrumieni). Podawaj z sosem, np. czosnkowym.
Łosoś ze szpinakiem pod złocistą kołderką
Sposób przygotowania
1. Filet skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
2. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek. Dodaj umyty szpinak, zamieszaj, przesmaż. Skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz.
3. Na blasze do pieczenia rozwiń ciasto, ułóż na środku szpinak, a na nim rybę. Zawiń ciasto wokół filetu, tworząc paczuszkę. Dobrze sklej.
4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz ok. 30 minut, aż ciasto się zrumieni. Pod koniec czasu wyjmij na chwilę, posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw na ostatnie pięć minut do piekarnika - potrawa zyska piękny kolor.
Paszteciki z pieczarkami i rumianą cebulką
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Gdy się ładnie zrumieni, dodaj drobno pokrojone pieczarki. Smaż, aż woda całkiem z nich odparuje i nabiorą złocistego koloru. Dodaj posiekany koperek, szczypior, dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Rozłóż ciasto. Wzdłuż krótszego boku ułóż pas farszu i zwiń. Odetnij pierwszy wałeczek, pokrój go na 4-5 mniejszych kawałków. Powtarzaj czynność, aż wykorzystasz całą porcję ciasta.
3. Paszteciki posmaruj żółtkiem, posyp wybranymi ziarenkami. 4 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz ok. 20 minut.
Kwiatuszki ze szpinakiem i z fetą, posypane sezamem
Sposób przygotowania
1. Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek. Gdy się zrumieni, wrzuć szpinak. Gdy będzie już miękki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
2. Rozłóż ciasto, wykrój kwadraty (wielkość dopasuj do swoich upodobań).
3. Na każdym kwadracie na środku ułóż porcję fety i przygotowanego szpinaku. Złóż rogi ciasta, formując kwiatuszek. Posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp odrobiną sezamu.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Wstaw kwiatuszki i piecz ok. 15 minut, aż się zrumienią.