Przysmaki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to prawdziwy mistrz metamorfoz. Przyjmuje dowolne kształty, smakowicie otula rybę, mięso, warzywa, owoce. A złocistą skórką kusi...

Ślimaczki z serem i wędzoną szynką

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plasterków wędzonej szynki (dobra będzie też ogonówka, wędzonka)
  • 10 plasterków żółtego sera
  • keczup
  • majonez
  • granulowany czosnek
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

1. Wymieszaj cztery łyżki keczupu z łyżką majonezu, dodaj bazylię, oregano, pół łyżeczki granulowanego czosnku, po szczypcie soli i pieprzu. 

2. Rozwiń ciasto, posmaruj sosem. Ułóż plasterki sera, potem szynki. Złap za dłuższy brzeg i zroluj. Pokrój na plasterki szerokości około 2 cm. 

3. Gotowe ślimaczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. i piecz około 20 minut (aż ciasto się zrumieni). Podawaj z sosem, np. czosnkowym.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje