Reklama

Reklama

Facet przy garach, czyli prosty sposób jak oczarować ukochaną kobietę

Nie ma co ukrywać – nawet w dobie mody na kulinarne eksperymenty, nie wszyscy z nas muszą zasilać grono foodies, będąc wirtuozami kuchennej przestrzeni. Przychodzą jednak dni, takie jak Dzień Kobiet, gdy podstawowe umiejętności w tej materii po prostu się przydają. Oto kilka patentów, dzięki którym każdy mężczyzna bez trudu przyrządzi dla swojej ukochanej danie z miłosnym przesłaniem.

Choć apogeum popularności Dnia Kobiet przypada w Polsce na lata PRL-u, do dziś tradycja obchodzenia tego święta jest w naszym kraju kultywowana. Rajstopy i goździki od zakładu pracy to muzyka przeszłości, ale wielu mężczyzn szuka pomysłów na wyrażenie uczucia do bliskiej sercu kobiety. Dobrą formą manifestacji uczuć w zaciszu domowym może być z pieczołowitością przygotowany obiad. Taka niespodzianka – smaczna i oddająca zaangażowanie będzie strzałem w dziesiątkę!

Tagliatelle z pesto z rukoli

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 100 g Rukoli mytej np. marki Eisberg
  • 3 łyżki parmezanu
  • 60 g orzeszków piniowych
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Reklama

Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać. Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. 

Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami. Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem  i szczerym komplementem.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje