Facet przy garach, czyli prosty sposób jak oczarować ukochaną kobietę
Nie ma co ukrywać – nawet w dobie mody na kulinarne eksperymenty, nie wszyscy z nas muszą zasilać grono foodies, będąc wirtuozami kuchennej przestrzeni. Przychodzą jednak dni, takie jak Dzień Kobiet, gdy podstawowe umiejętności w tej materii po prostu się przydają. Oto kilka patentów, dzięki którym każdy mężczyzna bez trudu przyrządzi dla swojej ukochanej danie z miłosnym przesłaniem.
Choć apogeum popularności Dnia Kobiet przypada w Polsce na lata PRL-u, do dziś tradycja obchodzenia tego święta jest w naszym kraju kultywowana. Rajstopy i goździki od zakładu pracy to muzyka przeszłości, ale wielu mężczyzn szuka pomysłów na wyrażenie uczucia do bliskiej sercu kobiety. Dobrą formą manifestacji uczuć w zaciszu domowym może być z pieczołowitością przygotowany obiad. Taka niespodzianka – smaczna i oddająca zaangażowanie będzie strzałem w dziesiątkę!
Tagliatelle z pesto z rukoli
Sposób przygotowania
Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać. Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji. Resztę przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto. Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami. Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.