Czekoladowe ciasto z ziemniaków. Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Natalia Jabłońska

Ciasto czekoladowe z ziemniakami jest nie tylko smaczne ale również sycące
Ciasto czekoladowe z ziemniakami jest nie tylko smaczne ale również sycąceMeinaliao123RF/PICSEL

Ziemniaki nie tylko na obiad

Gładkie puree ziemniaczane o kremowej konsystencji w białej misce, na niebieskim blacie z widocznym z boku ząbkiem czosnku, gałązką rozmarynu oraz fragmentem trzepaczki kuchennej.
Pamiętaj, aby ziemniaki, które dodajesz do ciasta były dobrze ostudzone i zblendowane Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Czekoladowe ciasto z ziemniakami

Składniki

Ciasto

  • 200 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 150 g masła
  • 50 g czekolady deserowej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 200 g śmietany kremówki
  • 20 g cukru pudru
  1. Ziemniaki obierz i ugotuj bez dodatku soli, następnie zblenduj.
  2. Przełóż do miski, dodaj cukier, 100 g masła i połącz za pomocą miksera.
  3. Rozdrobnioną czekoladę i kolejne 50 g masła i rozpuść w kąpieli wodnej
  4. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do masy ziemniaczanej i dobrze połącz za pomocą miksera.
  5. Następnie do ciasta dodawaj kolejno jajka - jedno po drugim i miksuj na niskich obrotach, następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownice średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej czekoladową masę.
  7. Ciasto piecz 45 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

Zobacz również:

"Polacy za granicą": Ma pod sobą ponad 500 pracowników. „Nietutejsza twarz pomaga”Polsat Play
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?