Czekoladowe ciasto z ziemniaków. Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie
Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni, jednak zwykle serwowane są u nas w wersji wytrawnej i zjadane w porze obiadowej. Okazuje się, że te uniwersalne i pyszne warzywa mogą być również składnikiem deserów – m.in. ciast. Co więcej dzięki nim, wypieki są bardziej puszyste i atrakcyjniejsze pod względem konsystencji. Jak zrobić wyborne ciasto czekoladowe na bazie ziemniaków?

Ziemniaki nie tylko na obiad
Ziemniaki to nie tylko jedno z najbardziej uniwersalnych, wszechstronnych, a zarazem tanich i smacznych warzyw. Są skarbnicą witamin - m.in. witaminy C, składników mineralnych - potasu, magnezu oraz błonnika, a jednocześnie sycą i mają niewiele kalorii. Dodatkowo są tanie i można przygotować je na wiele sposobów.
Polacy najczęściej podają je do obiadu w formie gotowanej pod postacią puree lub opiekanej w piekarniku. Przygotujemy z nich również chrupiące placki ziemniaczane, kluski śląskie czy farsz do pierogów. Niewielu wie jednak, że mogą również posłużyć jako składnik różnego rodzaju wypieków. Dodane do ciasta nie są w nim wyczuwalne, za to sprawiają, że deser ma aksamitną konsystencją i bardziej syci, przez co zjemy go zdecydowanie mniej. Przedstawiamy przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z ziemniakami.

Czekoladowe ciasto z ziemniakami
Aby przygotować czekoladowe ciasto ziemniaczane potrzebne będzie kilka łatwo dostępnych składników - większość z nich zapewne masz już w swojej kuchni.
Składniki
Ciasto
- 200 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- 150 g masła
- 50 g czekolady deserowej
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
- 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 200 g śmietany kremówki
- 20 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj bez dodatku soli, następnie zblenduj.
- Przełóż do miski, dodaj cukier, 100 g masła i połącz za pomocą miksera.
- Rozdrobnioną czekoladę i kolejne 50 g masła i rozpuść w kąpieli wodnej
- Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do masy ziemniaczanej i dobrze połącz za pomocą miksera.
- Następnie do ciasta dodawaj kolejno jajka - jedno po drugim i miksuj na niskich obrotach, następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownice średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej czekoladową masę.
- Ciasto piecz 45 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.