Choć ma 77 lat ludzie myślą, że ma 20. Oto sekret jej młodego wyglądu
Australijkę Carolyn Hartz często myli się z osobą młodszą o dekadę lub dwie. Ta influencerka szokuje tym, jak wygląda, a wszystko to przypisuje swojemu stylowi życia i diecie, z której ponad 30 lat temu wykluczyła cukier.

Mylą ją z 20-latką. Carolyn Hartz lata temu pożegnała cukier
Superwysportowana babcia, która gra w tenisa trzy razy w tygodniu, aby zachować formę - i nadal może pochwalić się sylwetką idealną do bikini - ujawniła sekrety stojące za jej promiennym wyglądem.
Carolyn Hartz z Perth ma 77 lat, ale często mylnie uważa się ją za osobę o wiele młodszą, niż jest w rzeczywistości.
Influencerka, którą w mediach obecnie obserwuje 74,7 tys. internautów, dzieli się chętnie swoim przepisem na taki wygląd, jaki prezentuje tuż przed 80-tką.
Carolyn przyznaje, że swoją godną pozazdroszczenia sylwetkę zawdzięcza regularnym ćwiczeniom i stosowaniu diety bezcukrowej przez ostatnie 35 lat.
Spośród wszystkich diet odchudzających, to właśnie rezygnacja ze cukru cieszy się niesłabnącą popularnością od lat.
Podobno zrezygnowanie z niego przynosi niezliczone korzyści: od wspomagania utraty wagi po obniżanie ryzyka zawału serca.
Carolyn Hartz zrezygnowała z cukru lata temu, w momencie gdy uzależniła się od słodyczy. Teraz, dzięki swojej decyzji, może pochwalić się ciałem, którego pozazdrościłyby jej kobiety w każdym wieku.
Tak źle nie czuła się nigdy. To był punkt zwrotny w jej życiu
Matka trójki dzieci i babcia czwórki, zdecydowała się na drastyczną zmianę stylu życia w wieku 40 lat, gdy zaczęły u niej występować zawroty głowy, skrajne zmęczenie, wahania nastroju i częste przeziębienia.
"Czułam się przygnębiona i zmęczona, ale nie rozumiałam dlaczego" - wspomina.
Po wykonaniu badania poziomu glukozy we krwi zdiagnozowano u niej stan przedcukrzycowy typu 2, czyli poważną chorobę, w przebiegu której poziom cukru we krwi jest wyższy niż normalnie.
Ponieważ Carolyn uwielbiała słodycze, wiedziała, że musi przezwyciężyć swoją ochotę na nie.
"Mój specjalista zasugerował, żebym spróbowała regulować poziom cukru we krwi za pomocą diety przez trzy miesiące i zobaczyła, co się stanie" - powiedziała w wywiadzie dla "7Life".
Efekty ją zaskoczyły. Nie wyobraża sobie już innego życia
Po wprowadzeniu pierwszych zmian nie tylko poprawił się jej stan zdrowia, samopoczucie uległo zmianie, ale twierdzi również, że dzięki stylowi życia pozbawionemu cukru udało jej się wyeliminować stan przedcukrzycowy drugiego stopnia.
Odkrycie ksylitolu zainspirowało ją do założenia w 2002 r. własnej firmy Sweetlife Australia, oferującej szereg przepisów na dania bez cukru, a także słodziki oraz mieszanki do deserów, ciast i ciasteczek.
Tak więc słodycze nie zniknęły całkowicie z jej życia, ale pojawiły się w innej formie.
Teraz odżywia się zbilansowaną dietą składającą się głównie z produktów mlecznych, warzyw, owoców, mięsa i ryb.
"Uwielbiam jedzenie. Odpowiada mi jedzenie trzech posiłków dziennie i dwóch małych przekąsek, jeśli mam długi dzień. Białko jem przy każdym posiłku, zwłaszcza przy śniadaniu. Jeśli wychodzę na kolację, jem ser i ciasteczka około godziny 17:00, dzięki czemu nie jestem głodna, kiedy siadam do kolacji - mówi Carolyn i dodaje, że wielkość porcji ma dla niej duże znaczenie.
Pilnuje, by nie były one zbyt duże, co sprzyja jej trawieniu.
Jednak prócz diety, Carolyn też uprawia dużo sportu i bardzo restrykcyjnie dba o jakość swojego snu.
Wszystko to daje do dziś fenomenalne efekty.