Fajerczaki, czyli placki na zsiadłym mleku

Fajerczaki czy fajerkasy to pochodzące z Lubelszczyzny proste placki sporządzane na bazie mąki i zsiadłego mleka, które dawnej zastępowały chleb. Kiedyś przygotowywano je w piecach węglowych z fajerkami. Dzisiaj robi się je prościej - na patelni. Są równie pyszne.

Smażone placki
Smażone placki123RF/PICSEL

Składniki potrzebne do przygotowani fajerczaków to: 1 kg mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody, 2 jajka, 1 płaska łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, pół litra zsiadłego mleka, olej do smażenia.

"Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy ciasto aż uzyskamy dość luźną konsystencję. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na okrągłe placki. Pozostawiamy je na kilka minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, kładziemy je na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu" - mówi PAP Life pani Teresa, gospodyni z miejscowości Wojsławice na Lubelszczyźnie.

Placki można podawać z dżemem, owocami sezonowymi, syropem klonowym czy cukrem pudrem. Idealnie sprawdzą się na śniadanie czy kolację.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas