Falafel

Falafel to przypominające kotlety lub klopsy, smażone kulki z ciecierzycy. Smaczne i sycące, stanowią świetny dodatek do zup, sałatek i past.

Falafel możesz podać np. z frytkami
Falafel możesz podać np. z frytkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200g ciecierzycy
  • cebula (ew. czosnek)
  • szczypiorek lubą bąki z cebuli
  • przyprawy: cynamon, kardamon, kolendra, sól, pieprz
  • olej lub margaryna do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, zblendować lub zmielić w maszynce razem z pokrojoną cebulą (czosnkiem) i przyprawami. Masa powinna mieć konsystencję masy na kotlety mielone.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy uformować małe kotleciki i kłaść je na tłuszcz. Smażyć przez 2 minuty, następnie obrócić.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas