Falafel z dresingiem wasabi-jogurtowym i sałatką ogórkowo-rzodkiewkową

Pyszne kulki z ciecierzycy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  •  2 puszki ciecierzycy (po 425ml)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • kmin
  • płatki chili
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 2 ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • 10 gałązek natki pietruszki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki octu winnego białego
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki oleju Przygotowanie:

Cieciorkę osączyć na sicie. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. 5 łodyżek natki pietruszki pokroić. Cieciorkę, cebulę, czosnek, pietruszkę i żółtko zmiksować. Dodać mąkę i bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, kminem i chili. Wyrobić i formować ok. 20 kulek Smażyć porcjami na głębokim tłuszczu po ok 4-5 minut. Osączać z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Ogórki i rzodkiewki pokroić w plasterki. Natkę pietruszki (3 łodyżki) drobno pokroić. Jogurt, ocet, wasabi doprawić solą i pieprzem i cukrem. Wmieszać olej. Dressing, pietruszkę, rzodkiewki i ogórki wymieszać.

Falafel podawać z sałatką, dekorować natką pietruszki.

Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas