Reklama

Reklama

Falbanki z kurczaka

Kurczak z dodatkiem ryżu to idealne połączenie

Składniki podstawowe

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 30 dag mieszanki ryżu białego i dzikiego
  • 4 średnie marchewki

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 łyżki masła
  • po 2 łyżeczki oleju miodu oraz sezamu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Marchewki obierz, opłucz,  pokrój w ukośne plasterki. 

2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć marchewkę. Podlej  4 łyżkami wody. Dodaj miód, sezam oraz sól i pieprz do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze,  po czym zmniejsz płomień i duś 10 minut. Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Każdy filet pokrój  w paski. Ponabijaj je na długie patyczki, formując falbanki. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż szaszłyki, smaż je  6-8 minut. Posyp solą i pieprzem. Ryż odcedź. Szaszłyki podawaj z marchewką i ryżem.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje