Falbanki z kurczaka
Kurczak z dodatkiem ryżu to idealne połączenie

Składniki
podstawowe
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 30 dag mieszanki ryżu białego i dzikiego
- 4 średnie marchewki
- przyprawy i dodatki
- 2 łyżki masła
- po 2 łyżeczki oleju miodu oraz sezamu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w ukośne plasterki.
2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć marchewkę. Podlej 4 łyżkami wody. Dodaj miód, sezam oraz sól i pieprz do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś 10 minut. Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Każdy filet pokrój w paski. Ponabijaj je na długie patyczki, formując falbanki.
3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż szaszłyki, smaż je 6-8 minut. Posyp solą i pieprzem. Ryż odcedź. Szaszłyki podawaj z marchewką i ryżem.