Fale Dunaju makowo-jabłkowe
Pyszna wersja słynnego ciasta.
Składniki:
- 3 jabłka
- 250 g masła
- Opakowanie cukru waniliowego
- 230 g cukru
- 5 jaj
- 350 g maki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 250 g gotowej masy makowej
- 8 płatów żelatyny
- 500 g mascarpone
- 250 g śmietany
- 3 łyżki likieru migdałowego
- Słoik dżemu z borówki brusznicy
- 150 ml soku jabłkowego
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić na cienkie cząstki. Masło, cukier waniliowy i 225 g cukru utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Na przemian dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Połowę ciasta umieścić w natłuszczonej blasze (32x39 cm). Do pozostałego ciasta wmieszać masę makową i rozprowadzić jako kolejną warstwę ciasta. W regularnych odstępach układać kawałki jabłek. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić. 5 płatów żelatyny, namoczyć.
Mascarpone umieścić w misce. Śmietanę ubić.
Likier i 2 łyżki cukru mieścić w rondelku, ogrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Lekko ostudzić i roztopić w tym żelatynę. Dodać 3 łyżki mascarpone i wymieszać, następnie dodać do reszty mascarpone. Ostrożnie wmieszać bita śmietanę i rozprowadzić równomiernie na cieście. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. 3 płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Dżem borówkowy zagotować z sokiem jabłkowym i przetrzeć przez sito. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i nałożyć jako ostatnią warstwę na ciasto. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.