Reklama

Reklama

Fasola, ciecierzyca, soczewica – zdrowe strączki!

Coraz więcej osób dokonuje zmian w codziennej diecie, wzbogacając ją mocniej w produkty roślinne lub w ogóle rezygnując z jedzenia mięsa. Przy takich modyfikacjach, często pojawia się pytanie – czy wykluczając bądź znacząco ograniczając produkty pochodzenia zwierzęcego, dostarczam organizmowi odpowiedniej ilości białka i innych substancji odżywczych?

Białko można znaleźć w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Jednym z jego najbardziej wartościowych, roślinnych źródeł są niedoceniane niekiedy strączki - fasola, ciecierzyca, soczewica. To na ich bazie powstają pyszne i pożywne pasztety warzywne Lovege, które nie zawierają konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków.

Proteiny - czyli "pierwsze"

Białko jest niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym. Nie bez przyczyny jego nazwa wywodzi się od greckiego słowa "protos", oznaczającego "pierwszy". Białko pełni wiele ważnych funkcji. Jest materiałem budulcowym komórek i tkanek, niezbędnym do ich wzrostu, rozwoju i odnowy. Białka znajdują się w przeciwciałach, odpowiedzialnych za odporność. Dostarczają również energii.

Reklama

Część osób błędnie uważa, że wystarczającą podaż białka zapewnia tylko spożywanie produktów mięsnych. Wbrew tej opinii, dobre i bogate źródła białka można znaleźć w produktach roślinnych. Dieta wegańska, wegetariańska czy fleksitariańskia, o ile jest zróżnicowana i właściwie zbilansowana, również zagwarantować może zatem optymalny poziom białka. Roślinne źródła białka mają też wiele innych zalet. W przeciwieństwie do zwierzęcych, nie dostarczają organizmowi tłuszczy nasyconych. Są za to doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Są też sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki, nie mają bowiem tak dużej liczby kalorii.



Strączki - na zdrowie!

Głównym źródłem białka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej są rośliny strączkowe, a także ziarna zbóż, pestki, orzechy. Co ważne, dietetycy zalecają różnicowanie źródeł białka - dlatego po te roślinne powinni sięgać regularnie wszyscy, którym zależy na zdrowej diecie. Warto wykorzystywać takie produkty, które dostarczą białka, a przy tym są wygodnym i smacznym elementem codziennej diety.


Na bazie bogatych w białko roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola, soczewica, powstają pasztety warzywne z linii Lovege. Dopełnieniem ich smaku są starannie dobrane dodatki.

·  Pasztet wegański Lovege z żurawiną - na bazie ciecierzycy, której smak urozmaica suszona żurawina. Dostarcza nie tylko białka, ale też kwasu foliowego, manganu i błonnika pokarmowego.

·  Pasztet wegański Lovege z fasolą i pestkami dyni - na bazie fasoli gotowanej, z dodatkiem pieczarek, pestek dyni i suszonych warzyw. Jego wartościowe składniki odżywcze, to oczywiście białko, a także błonnik pokarmowy oraz kwas foliowy, mangan, potas, fosfor, żelazo.

·  Pasztet wegański Lovege z soczewicą - na bazie soczewicy gotowanej, z dodatkiem warzyw (seler, cebula, papryka czerwona, marchew, pietruszka). Stanowi źródło białka, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego.

·  Pasztet wegański Lovege z ciecierzycą - na bazie ciecierzycy gotowanej, z dodatkiem warzyw (seler, cebula, marchew, pietruszka). Zawiera wartościowe składniki odżywcze - białko, kwas foliowy, mangan, a także błonnik pokarmowy.

Wszystkie pasztety z linii Lovege to produkty w 100% pochodzenia roślinnego. Wyróżnia je dobry skład - nie zawierają sztucznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy smaku, glutaminianu sodu. Są bezglutenowe. Produkowane są w oparciu o filozofię pięciu przemian. Świetnie smakują z pieczywem tradycyjnym lub chrupkim bądź z waflami ryżowymi, z dodatkiem świeżych warzyw.

Pamiętając, że wybierając roślinne zamienniki,  dbamy nie tylko o własne zdrowie i dobre samopoczucie, ale też przyczyniamy się do ochrony naszej planety.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama