Fasola kiszona
Z różnych gatunków fasoli.
- 3 kg różnych gatunkow fasoli (mamucia, szparagowa, bób),
- 3 dag soli,
- pęczek koperku,
- parę gałązek cząbru,
- łyżka gorczycy,
- 2 zielone papryki,
- liście kapusty do wyłożenia słoików,
- 2 szklanki wody,
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Fasolę opłukać, odciąć końcówki. Bób wyłuskać. Paprykę pokroić w kawałki lub paski. Składniki wymieszać z solą, koperkiem, cząbrem i gorczycą. Na dnie każdego słoika ułożyć kawałek liścia kapusty i porcje fasoli, delikatnie ugnieść. Wodę zagotować z solą, ostudzić. Zalać fasolę, obciążyć talerzykiem lub kamieniem, przykryć płótnem, odstawić na 3-4 dni. Zebrać pianę, słoje zamknąć, zapasteryzować.