Fasola kiszona
Z różnych gatunków fasoli.

Składniki:
- 3 kg różnych gatunkow fasoli (mamucia, szparagowa, bób), - 3 dag soli, - pęczek koperku, - parę gałązek cząbru, - łyżka gorczycy, - 2 zielone papryki, - liście kapusty do wyłożenia słoików, - 2 szklanki wody, - 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Fasolę opłukać, odciąć końcówki. Bób wyłuskać. Paprykę pokroić w kawałki lub paski. Składniki wymieszać z solą, koperkiem, cząbrem i gorczycą. Na dnie każdego słoika ułożyć kawałek liścia kapusty i porcje fasoli, delikatnie ugnieść. Wodę zagotować z solą, ostudzić. Zalać fasolę, obciążyć talerzykiem lub kamieniem, przykryć płótnem, odstawić na 3-4 dni. Zebrać pianę, słoje zamknąć, zapasteryzować.