Fasola na słodko
Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym elementem menu wegetarian lub osób, które za mięsnymi daniami nie przepadają. W połączeniu z gorzkim kakao stanowi zdrową alternatywę dla kupnych słodyczy. Każdy łasuch dbający o linię będzie zachwycony słodkościami wykonanymi na bazie fasoli.

Brownie
Składniki
- Fasola czerwona w puszce np. marki Sandra
- Dojrzały banan
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżka miodu
Sposób przygotowania
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy do ciasta i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto może mieć jeszcze lepką formę, dlatego należy je odstawić do ostudzenia.

Składniki
- Puszka czerwonej fasoli np. marki Sandra
- 1,5 łyżki kakao
- Jajko
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- Sezam
- Ulubione orzechy
- 50 g cukru
Sposób przygotowania
Fasolę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Suszymy ręcznikiem papierowym. Blendujemy razem kakao i cukrem na jednolitą masę. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą połowę kroimy w grubszą kostkę. Do masy fasolowej dodajemy jajko, sezam, pokruszone orzechy i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, które posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy ok. 15- 20 minut w 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia (w tym czasie ciastka jeszcze stężeją).
Czekoladowy mus

Składniki
- 170 g fasoli czerwonej z puszki np. marki Sandra
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- ¼ szklanki miodu
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- Szczypta soli
- Listki mięty
Sposób przygotowania
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Blendujemy razem z pozostałymi składnikami (poza miętą). Przekładamy do szklaneczek i dekorujemy miętą.