Fasola na słodko

Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym elementem menu wegetarian lub osób, które za mięsnymi daniami nie przepadają. W połączeniu z gorzkim kakao stanowi zdrową alternatywę dla kupnych słodyczy. Każdy łasuch dbający o linię będzie zachwycony słodkościami wykonanymi na bazie fasoli.

Brownie
Browniemateriały prasowe

Brownie

Składniki

  • Fasola czerwona w puszce np. marki Sandra
  • Dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżka miodu

Sposób przygotowania

Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy do ciasta i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto może mieć jeszcze lepką formę, dlatego należy je odstawić do ostudzenia. 

Prawdziwa fasolka po bretońsku - szybki przepisInteria Kulinaria
Ciastka z sezamem
Ciastka z sezamemmateriały prasowe

Składniki

  • Puszka czerwonej fasoli np. marki Sandra
  • 1,5 łyżki kakao
  • Jajko
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • Sezam
  • Ulubione orzechy
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

Fasolę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Suszymy ręcznikiem papierowym. Blendujemy razem kakao i cukrem na jednolitą masę. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą połowę kroimy w grubszą kostkę. Do masy fasolowej dodajemy jajko, sezam, pokruszone orzechy i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, które posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy ok. 15- 20 minut w 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia (w tym czasie ciastka jeszcze stężeją).

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria

Czekoladowy mus

Czekoladowy mus
Czekoladowy musmateriały prasowe

Składniki

  • 170 g fasoli czerwonej z puszki np. marki Sandra
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • ¼ szklanki miodu
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Listki mięty

Sposób przygotowania

Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Blendujemy razem z pozostałymi składnikami (poza miętą). Przekładamy do szklaneczek i dekorujemy miętą.

Jak zrobić blok czekoladowy?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?