Fasolka po bretońsku
Klasyczny przepis.

Składniki:
- 0,5 kg. dużej fasoli, - 25 dag wędzonego boczku, - 4 łyżki koncentratu pomidorowego, - 2 cebule, - 2 ząbki czosnku, - 1 łyżka mąki, - sól, pieprz, ostra papryka w proszku, - majeranek, listek laurowy, cukier, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc. Po tym czasie ugotować ją. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą, boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć boczek a następnie kiełbasę, oprószyć mąką, przemieszać i dodać do cebuli. włożyć ugotowaną fasolę, wszystko zalać szklanką wody i dodać majeranek i listek laurowy. Potrawe przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i odrobiną cukru. Gotować ok. 0,5 h. często mieszając, aby nie przywarła. Podawać z pieczywem. Czas przygotowania 1h. 30 min. plus czas moczenia fasoli. Przepis na 5 osób.
Kobieta INTERIA.PL on Facebook