Fasolka po bretońsku
Cierpliwość popłaca. Warto przygotować tę potrawę samodzielnie - sklepowe produkty ze słoików czy puszek nie wytrzymują konkurencji z prawdziwą, domową fasolką po bretońsku.

Składniki
- 500 g suchej fasoli jaś
- 300 g kiełbasy (np. podwawelskiej)
- 2 cebule
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól, pieprz
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- dowolna zielenina
1. Fasolę zalewamy w miseczce zimną wodą i odstawiamy na całą noc (powinna moczyć się 12 godzin).2. Następnego dnia odcedzamy fasolę i zalewamy ją 2,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, zaczynamy gotować do miękkości (potrwa to od godziny do nawet trzech-czterech godzin - jeżeli w międzyczasie wygotuje się zbyt dużo wody - uzupełniamy ubytek gorącą wodą z czajnika).3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy, smażymy oba warzywa na oleju, aż do zrumienienia, często mieszając i pilnując, by się nie przypaliły, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przez chwilę cały czas mieszając smażymy wszystko razem. Zawartość patelni dorzucamy do gotującej się fasoli, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Sprawdzamy, czy fasola jest już miękka.4. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy majerankiem, dekorujemy dowolną zieleniną. Podajemy z pieczywem.